Zawijane drożdżówki z masą kokosową.
Składniki:
Ciasto:
3,5 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
32 g cukru waniliowego
50 g świeżych drożdży
3/4 szklanki mleka
1/2 kostki palmy
szczypta soli
1 jajko
Masa:
2/3 szklanki wiórków kokosowych
2/3 szklanki cukru
2 łyżki mleka
1/3 kostki palmy
Kroki przygotowania:
Ciasto:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, zostawić do wyrośnięcia. Wszystkie sypkie składniki na ciasto wymieszać. Dodać do nich roztopioną i przestudzoną palmę, jajko i rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę.
Masa:
Wszystkie składniki na masę przełożyć do garnka. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż wszystko się połączy. Gotować ok. 3 minuty (cały czas mieszając). Masę lekko przestudzić.
Wyrośnięte ciasto rozciągnąć w duży prostokąt. Na cieście rozłożyć kokosową masę. Zwinąć w ścisłą roladę i kroić w ok. 3-4 cm plastry. Układać je na natłuszczoną blachę. Piec w 180 stopniach przez ok. 35 minut (aż się ładnie zrumienią). Jeszcze ciepłe drożdżówki polukrować.


