Reklama

pyszne domowe drozdżówki

Składniki:

500 g mąki pszennej typ 500
125 g margaryny Kasia
5 łyżek cukru
1 szk mleka 3,2%
50 g świeżych drożdży
2 żółtka
Kruszonka :
150 g mąki pszennej typ 500
75 g margaryny Kasia
75 g cukru

Kroki przygotowania:

Do rondelka wlać mleko i podgrzać je. Wkruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki i cukru i lekko wymieszać. Zaczyn zostawić do wyrośnięcia. Margarynę roztopić i ostudzić. Mąkę przesiać do miski, zrobić w mące dołek i dodać żółtka, resztę cukru oraz wyrośnięty zaczyn. Wszystko połączyć drewnianą łyżką i dodać margarynę i ręcznie wyrobić ciasto. W misce lekko je oprószyć mąką, zakryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrasta połączyć rękoma składniki kruszonki i wstawić ją do lodówki. Po wyrośnięciu ciasta ponownie je wyrobić i rozwałkować na nie za cienki placek. Za pomocą foremki w kształcie okręgu wycinać kółka ( u mnie wyszło 6 dużych kółek ). Układać je na blasze z wyposażenia kuchenki wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy. Kółka można posmarować rozmąconym w mleku żółtkiem. Na kółka rozłożyć przygotowaną kruszonkę i zostawić bułki do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20-25 minut. Po upieczeniu przestudzić i zajadać.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama