
Drożdżówki z marmoladą
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Składniki na ciasto drożdżowe czyli 60 g masła, 250 ml mleka, jajko i drożdże wyjmujemy z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej.
krok 2
Zaczyn: 250 ml mleka lekko podgrzewamy w garnuszku – jego temperatura nie powinna przekraczać 40°C. Następnie przelewamy je do małej miseczki. Dodajemy cukier, drożdże i 20 g mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
krok 3
Ciasto drożdżowe: 480 g mąki przesiewamy do dużej miski. Dodajemy zaczyn, 60 g masła i szczyptę soli. Wbijamy jedno jajko. Wyrabiamy ciasto. Następnie przykrywamy je czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
krok 4
Wałkowanie: gotowe ciasto drożdżowe wykładamy na stolnicę posypaną mąką. Dzielimy je na dwie części. Każdą z nich wałkujemy na placek o grubości 1,5 cm. Następnie za pomocą szklanki wykrawamy z niego niewielkie kółka o średnicy 10 cm. Środek każdego z nich delikatnie wygniatamy, żeby zrobić miejsce na marmoladę.
krok 5
Kruszonka: 50 g mąki rozcieramy z 20 g cukru i 25 g masła, aż powstaną drobne grudki ciasta.
krok 6
Wykańczanie: jajko wbijamy do małej miseczki, dodajemy 60 ml mleka. Składniki roztrzepujemy za pomocą widelca i smarujemy nimi brzegi każdego okrągłego kawałka ciasta. Na wydrążonym środku nakładamy marmoladę. Całość posypujemy kruszonką.
krok 7
Drożdżówki z marmoladą: wykończone placki ciasta układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut.

