
Drożdżówki z serem
- twaróg: 500 g
- jajka: 3 szt.
- śmietana 30%: 100 ml
- cukier puder: 105 g
- cukier waniliowy: 20 g
- mąka: 500 g
- sól: 3 g
- drożdże: 40 g
- cukier: 100 g
- masło: 70 g
- mleko: 235 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, wyjmujemy je z lodówki co najmniej godzinę przed wyrabianiem ciasta.
krok 2
Twaróg: mielimy go w maszynce. Z jednego jajka oddzielamy żółtko - przekładamy je do sera. Dolewamy kremówkę, dosypujemy cukier puder, 30 g cukru waniliowego i dokładamy 20 g miękkiego masła. Dokładnie mieszamy.
krok 3
Zaczyn: podgrzewamy 220 ml - powinno być ciepłe, nie gorące. Wkruszamy do niego świeże drożdże, dodajemy po 5 g cukru i mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 minut.
krok 4
Ciasto drożdżowe: mąkę z solą przesiewamy do większej miski i dolewamy zaczyn drożdżowy. W osobnej miseczce roztrzepujemy jajka, dosypujemy pozostały cukier i 10 g cukru waniliowego - mieszamy. 50 g masła topimy i łączymy z masą jajeczną. Wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto, ręcznie lub za pomocą robota planetarnego. Przykrywamy miskę z ciastem lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
krok 5
Formowanie drożdżówek: wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilę, formujemy wałek i dzielimy go na równe części. Z każdej tworzymy kulkę, rozpłaszczamy dnem szklanki (w to miejsce włożymy serowe nadzienie do drożdżówek). Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy kawałki ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut do podrośnięcia.
krok 6
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Białko roztrzepujemy z 15 ml mleka.
krok 7
Nadziewanie drożdżówek: ciasto po wyrastaniu mogło zmienić swój kształt, w razie potrzeby poprawiamy wgłębienie. Nakładamy nadzienie serowe na drożdżówki, boki skręcamy (ale nie musimy) i smarujemy białkiem z mlekiem.
krok 8
Pieczenie: drożdżówki z serem pieczemy przez ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni. Następnie studzimy je przy uchylonym piekarniku lub na kratce.
krok 9
Podanie: przestudzone możemy oprószyć cukrem pudrem lub udekorować domowym lukrem.

