Reklama

Pyszny i efektowny wieniec drożdżowy z cynamonem

Składniki:

Ciasto
15 g świeżych drożdży
125 ml ciepłego mleka
1 łyżka cukru
300 g maki pszennej 550
30 g roztopionego masła
1/2 łyżeczki soli
1 żółtko
Farsz
50 g roztopionego masła
4 łyżki brązowego cukru
3 łyżeczki cynamonu

Kroki przygotowania:

Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do miski przesiewamy mąkę, dosypujemy sól. Do drożdżowego zaczynu dodajemy żółtko i masło, mieszamy i przelewamy do miski z mąką. Mikserem wyrabiamy elastyczne ciasto, które potem umieszczamy w natłuszczonej misce i odstawiamy w cieple miejsce na godzinę.
W kubku mieszamy składniki farszu.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką. Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm, a następnie smarujemy masą maślaną i zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Rulon przecinamy wzdłuż na pół. Obie części ciasta zwijamy naprzemiennie w warkocz, starając się, aby rozcięcia znajdowały się na wierzchu warkocza. na koniec łączymy obydwa końce warkocza, formują okrągły wieniec.
Na tym filmiku jest dokładana instrukcja jak to zrobić.*
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wieniec przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 30-40 minut do wrośnięcia.
Wieniec pieczemy około 40 minut.
*http://www.youtube.com/watch?v=YzYDaAV6BK8

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama