Porady:
- Ciasto drożdżowe z porzeczką dobrze smakuje zarówno w wersji z czerwonymi, czarnymi, jak i białymi porzeczkami. Można też zrobić miks wszystkich kolorów i dodać je razem do ciasta.
- Aby ciasto drożdżowe z porzeczką dobrze wyrosło, należy odstawić je w suche i ciepłe miejsce na co najmniej 1,5 godziny, a najlepiej nawet na 2-3 godzin.
- Jeśli chcecie nieco odchudzić ciasto drożdżowe z porzeczką, zastąpcie większość cukru ksylitolem lub erytrytolem. Ważne jednak, aby użyć odrobiny cukru do rozrobienia początkowego zaczynu, żeby drożdże zaczęły pracować.
- Świeże drożdże można zamienić na suszone, jednak należy zmniejszyć ich ilość. W tym przepisie 10 gramów świeżych drożdży zastępujemy 5 gramami drożdży suchych.
- Upieczone ciasto drożdżowe z porzeczką można przechowywać nawet do 5 dni. Ważne, aby było trzymane pod przykryciem lub owinięte folią, aby nie wyschło. Ten rodzaj ciasta można też z powodzeniem zamrozić.
Notka redakcyjna:
Ciasto drożdżowe z porzeczką - dodatki
Ciasto drożdżowe z porzeczką możemy dodatkowo wzbogacić na wierzchu kruszonką lub kratką z ciasta kruchego. Najprostszą kruszonkę przygotujemy mieszając mąkę, masło i cukier z proporcji 2:1:1, czyli równe części masła i cukru, a do tego podwójna ilość mąki. Pysznym pomysłem jest także kruszonka orzechowa, w której część mąki zastępujemy drobno sproszkowanymi orzechami włoskimi, migdałami lub wiórkami kokosowymi.
Jeśli wolicie lekkie ciasta z chrupiącą skórką, dodajcie na wierzchu ciasta bezę. Może być to zarówno klasyczna krucha beza francuska, jak i bardziej klejąca beza włoska czy zaparzana beza szwajcarska. Ciasto z porzeczką i bezą zachwyci nie tylko smakiem, ale i wyglądem.
Doskonale smakuje też ciasto z porzeczkami i budyniem, a także takie z dodatkiem kremu na bazie bitej śmietany, serka mascarpone, a nawet kaszy manny.
Innym pomysłem na urozmaicenie ciasta drożdżowego z porzeczką jest czekolada. Można ją dodać zarówno do środka ciasta, (krojąc tabliczkę na drobne kawałki lub używając specjalnych groszków czekoladowych), jak i oblać nią ciasto na wierzchu. Sprawdzonym dodatkiem, który zawsze dobrze smakuje, będzie też szybki lukier z cukru pudru i soku z cytryny.
Czarna porzeczka - przepisy
Co zrobić z czarnej porzeczki, aby jak najlepiej wykorzystać jej potencjał w kuchni? Ten owoc to prawdziwa skarbnica nie tylko smaku, ale i witamin, dlatego warto dodawać go do wszystkich dań, deserów i napojów. Przepisy z porzeczkami wciąż mnożą się w sieci i książkach kucharskich, co sprawia, że ciężko zdecydować się na jeden. Od czego więc zacząć przygodę z porzeczkowym menu? Najczęściej spotykamy je jako składnik drożdżówek, kruchych rogalików albo wypieków z ciasta francuskiego. My szczególnie polecamy kremowy i aksamitny sernik z porzeczkami. Tym, którzy szukają receptury na błyskawiczny deser z pewnością posmakują natomiast muffinki z porzeczkami.
A jeśli od deserów wolicie dania na słono, koniecznie przetestujcie przepis na risotto z porzeczkami, kozim serem i prosecco. Porzeczki świetnie urozmaicą też wszelkiego rodzaju świeże sałatki, na przykład z kurczakiem czy serem feta. Z tych owoców wyczarujecie też fantastyczne sosy, dżemy i konfitury, które pysznie sprawdzą się nie tylko do kanapek czy naleśników, ale i do wytrawnych dań mięsnych... a sycący posiłek najlepiej zakończyć kieliszkiem nalewki porzeczkowej.