
Dufinki
- ziemniaki: 500 g
- jajka: 1 szt.
- mąka ziemniaczana: 16 g
- mąka pszenna: 16 g
- sól: 2 g
- pieprz czarny: 2 g
- olej rzepakowy: 200 ml
Sposób przygotowania
krok 1
W rondelku rozgrzewamy olej - dufinki będziemy smażyć na głębokim tłuszczu, na średnim ogniu, aby utrzymywać stałą, ale nie za wysoką temperaturę oleju rzepakowego. Z ziemniaczanej masy formujemy zwilżonymi dłońmi kuleczki. Dobrze jest przygotować na blacie kuchennym naczynie z wodą do moczenia. Kulki - dufinki - smażymy na złoto. Wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar oleju. Dufinki podajemy do mięsa na drugie albo z ulubionymi sosami jak frytki.

iStock krok 2
Ziemniaki obieramy lub dokładnie szorujemy (jak mam dobre młode ziemniaczki). Gotujemy od gorącej wody (tak radzi szefowa Joanna Jakubiuk - królowa ziemniaków) przez 15-20 minut, do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie rozdrabniamy dokładnie ziemniaki - tłuczkiem, maszynką lub najwygodniej - przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Łączymy z mąkami, solą i pieprzem do smaku. Dalej smażymy je na rozgrzanym tłuszczu aż się zarumienią.

iStock

