Reklama

Dufinki to pożywna, aczkolwiek wysokokaloryczna, przekąska, która stanowi świetną alternatywę dla frytek, ryżu, kaszy czy ziemniaczanego purée. Nazywane są one również smażonymi kulkami ziemniaczanymi. Z zewnątrz są one otoczone chrupiącą otoczką, a w środku wypełnione miękkim i aksamitnym farszem ziemniaczanym. Dufinki można serwować do obiadu zamiast tłuczonych ziemniaków lub podawać w formie przekąski w towarzystwie ulubionych sosów. Poniżej przepis na dufinki ziemniaczane!

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    W rondelku rozgrzewamy olej - dufinki będziemy smażyć na głębokim tłuszczu, na średnim ogniu, aby utrzymywać stałą, ale nie za wysoką temperaturę oleju rzepakowego. Z ziemniaczanej masy formujemy zwilżonymi dłońmi kuleczki. Dobrze jest przygotować na blacie kuchennym naczynie z wodą do moczenia. Kulki - dufinki - smażymy na złoto. Wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar oleju. Dufinki podajemy do mięsa na drugie albo z ulubionymi sosami jak frytki.

    iStock

  • krok 2

    Ziemniaki obieramy lub dokładnie szorujemy (jak mam dobre młode ziemniaczki). Gotujemy od gorącej wody (tak radzi szefowa Joanna Jakubiuk - królowa ziemniaków) przez 15-20 minut, do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie rozdrabniamy dokładnie ziemniaki - tłuczkiem, maszynką lub najwygodniej - przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Łączymy z mąkami, solą i pieprzem do smaku. Dalej smażymy je na rozgrzanym tłuszczu aż się zarumienią.

    iStock

Porady:

  • Dufinki możemy przygotować na dwa różne sposoby. Popularniejszym, aczkolwiek niekoniecznie zdrowszym, sposobem jest smażenie ich w głębokim tłuszczu (najlepiej oleju rzepakowym). Alternatywą dla tego sposobu jest pieczenie ich w piekarniku.
  • Farsz na dufinki powinien być aksamitnie gładki. Taką konsystencję bardzo trudno osiągnąć przez rozdrobnienie ziemniaków tłuczkiem. Lepiej wykorzystać maszynkę do ziemniaków lub przecisnąć je przez praskę.
  • Jeśli chcemy, by nasze dufinki miały fantazyjny i oryginalny kształt, możemy użyć rękawa cukierniczego i przecisnąć przez niego farsz ziemniaczany.
  • Dufinkę możemy posmarować roztrzepanym żółtkiem - dzięki temu zyskają one atrakcyjną, intensywną barwę.

Notka redakcyjna:

Dufinki nie należą do tradycyjnych dań kuchni polskiej - występują one powszechnie zarówno w kuchni niemieckiej, jak i francuskiej, gdzie nazywane są ziemniakami księżnej. Według receptury francuskiej przygotowuje się je z purée ziemniaczanego, żółtek i masła, a następnie przyprawia: solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Bardzo ważna jest także forma ich obróbki, ponieważ we Francji zazwyczaj piecze się je w piekarniku. Z kolei u naszych zachodnich sąsiadów dufinki nazywane są Herzogin-Kartoffeln i zazwyczaj do farszu dodaje się również natkę pietruszki. W Niemczech zazwyczaj są one smażone na maśle.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama