
Dulce de leche – argentyński kajmak
- mleko: 1 l
- cukier: 200 g
- soda oczyszczona: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Podgrzewanie: mleko 3,2% wlewamy do średniego garnka. Wsypujemy cukier i całość podgrzewamy na średniej mocy palnika do momentu, kiedy kryształki całkowicie się rozpuszczą.
krok 2
Łączenie składników: zdejmujemy miksturę z kuchenki, wsypujemy sodę oczyszczoną i całość mieszamy dokładnie za pomocą rózgi. W tym momencie możemy także dodać dowolne aromaty.
krok 3
Karmelizacja: z powrotem stawiamy garnek na kuchence i zagotowujemy mleko. Maksymalnie zmniejszamy temperaturę i dalej je podgrzewamy, co jakiś czas mieszając. Po godzinie mleko zacznie się zagęszczać i zmieniać kolor. Od tego czasu musimy uważać, żeby go nie przypalić. Kiedy uzyska już kremową konsystencję i jasnobrązową barwę, zdejmujemy je z kuchenki i odstawiamy do wystygnięcia. Cały proces gotowania dulce de leche może potrwać około 1,5–2 godzin.

