Porady:
- Zamiast oleju możecie użyć masła klarowanego – wystarczy 25 g – do obsmażenia mięsa.
- Mięso można także dusić w plasterkach – w tej formie zrobi się szybciej. Jednak cielęcina duszona w całości będzie bardziej soczysta.
- Podczas duszenia dobrze jest obracać mięso, aby podgrzewało się równomiernie.
- Jeżeli chcecie, aby danie było bardziej lekkostrawne, pomińcie obsmażanie w wysokiej temperaturze. Cielęcina duszona w ten sposób może nie będzie aż tak aromatyczna, ale będzie odpowiednia dla osób na diecie.
- Lubicie aromat tymianku lub rozmarynu? Ulubione zioła możecie dodać podczas duszenia mięsa albo ozdobić nimi cielęcinę tuż przed podaniem.
Notka redakcyjna:
Obsmażanie przed duszeniem cielęciny
Tak, jak pisaliśmy w poradach, można zrobić duszoną cielęcinę bez wstępnego obsmażania. Będzie ona lekkostrawna, ale nie będzie tak pyszna i soczysta, jak bez pominięcia tego etapu. Dlaczego obsmażanie mięsa przed duszeniem jest ważne?
Podczas obsmażania w wysokiej temperaturze – ok. 180°C dochodzi do reakcji Maillarda, która powoduje zmianę koloru oraz wytworzenie zapachu i smaku. Dzięki tej reakcji cielęcina staje się rumiana i zaczyna pachnieć. Na jej powierzchni tworzy się skórka, która zatrzymuje część wody w środku, dlatego mięso jest soczyste. Niestety, w wyniku smażenia skórka staje się twarda i ciężkostrawna. Duszenie w niższej temperaturze – ok. 100°C sprawia, że nie tylko mięso w środku przestaje być surowe, ale także skórka staje się bardziej miękka.
Sosy do duszonej cielęciny
- Sos pieczeniowy jasny lub ciemny – możecie go przygotować na bazie wywaru, który powstanie po wyjęciu duszonej cielęciny. Aby sos był jasny, wystarczy zabielić go śmietaną.
- Sos supreme z pieczarkami – kremowy sos na bazie masła, mąki i śmietanki idealnie podkreśli delikatny smak polędwicy cielęcej.
- Sos grzybowy – możecie go przygotować na bazie suszonych grzybów leśnych lub kurek podsmażonych na maśle. Sos kurkowy doskonale uzupełni danie skomponowane z duszonej cielęciny, pieczonych ziemniaków i smażonych zielonych szparagów.
Cielęcina duszona na słodko
Myślicie o tym, aby podać cielęcinę na kolację? Świetny pomysł – będzie doskonale smakować ze świeżymi warzywami lub sałatką. Do cielęciny możecie podać także słodkie dodatki, takie jak:
Domowe przetwory z owoców warto zrobić samodzielnie w czasie sezonu. Konfitury można przechowywać w słoikach i będą doskonałe w smaku przez cały rok. Owocowe konfitury pasują nie tylko do duszonych i pieczonych mięs, ale także do pasztetów oraz serów.