Pyszna duszona karkówka
Składniki:
½ kg karkówki
Sos:
2 cebule
zielona papryka
czerwona papryka
150g pieczarek
3 liście kapusty pekińskiej
250g bobu
1/3 pora
kostka rosołowa
2 łyżki sosu chilli słodkiego Tao-Tao
pół szklanki wody
2 łyżki masła
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
Przyprawy:
pieprz ziołowy
sól
papryka ostra mielona
przyprawa do gyrosa
czosnek granulowany
koperek suszony
Sałatka:
180 ml jogurtu naturalnego
pół średniej główki kapusty pekińskiej
Kamis Fit up! Sos Sałatkowy Pikantny z błonnikiem chilli i suszonymi pomidorami
Kroki przygotowania:
Mięso oprószamy przyprawami. Pora, pieczarki, paprykę zieloną i czerwoną myjemy kroimy w kosteczkę. Cebule obieramy i kroimy w półtalarki. Pekińską płuczemy i kroimy w paski. Pokrojone warzywa i bób wrzucamy na patelnię i smażymy na maśle do miękkości.
Mięso kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa przekładamy do garnka a mięso obsmażamy na patelni z każdej strony po 2 minuty. Karkówkę wkładamy do garnka z warzywami, podlewamy wodą, dodajemy koncentrat pomidorowy i sos Tao-Tao i dusimy ok. 30-40 minut pod przykryciem.
Kapustę pekińską kroimy, mieszamy z jogurtem naturalnym i sosem sałatkowym. Posypujemy suszonym koperkiem. Podajemy z ryżem.
1 z 1

duszona_karkowka_z_warzywami
Duszona karkówka z warzywami


