
Duszona wołowina
- łopatka wołowa: 800 g
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- mąka: 20 g
- olej słonecznikowy: 60 ml
- marchewka: 2 szt.
- seler: 100 g
- cebula: 2 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- koncentrat pomidorowy: 80 g
- czerwone wino: 500 ml
- liść laurowy: 2 szt.
- pieprz czarny: 1 szczypta
- tymianek: 3 gałązki
- rozmaryn: 3 gałązki
Sposób przygotowania
krok 1
Mięso: łopatkę wołową posypujemy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Otrzepujemy nadmiar mąki i smażymy mięso w rondelku, na oleju słonecznikowym przez około 2–3 minuty. Wyjmujemy mięso, przekładamy na talerz i odkładamy na bok.
krok 2
Przygotowanie warzyw: obieramy marchewkę i seler, kroimy w kostkę o grubości około 1 cm. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy w kostkę.
krok 3
Smażenie: marchewkę i seler wkładamy do naczynia, w którym smażone było mięso i podsmażamy przez 3-4 minuty na złoty kolor. W razie potrzeby dodajemy odrobinę oleju. Następnie dodajemy cebulę i czosnek i smażymy przez kolejne 3 minuty.
krok 4
Duszenie: do garnka z warzywami dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy przez kilka minut. Następnie powoli dolewamy po odrobinie wina, mieszając. Zagotowujemy. Dokładamy mięso i dolewamy taką ilość wody, by całkowicie je zakryć. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 2 godziny.
krok 5
Krojenie mięsa: duszoną wołowinę wyjmujemy z sosu i kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Sos dusimy jeszcze przez chwilę do uzyskania pożądanej konsystencji, na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Plastry mięsa umieszczamy w sosie.

