Reklama

Przetwory z duszonymi grzybami, przepysznymi maślakami.

Składniki:

1 kg młodych, jędrnych maślaków
3 cebule
szczypta kwasku cytrynowego
2 i 1/2 łyżki cukru
sól, pieprz

Kroki przygotowania:

Maślaki obrać ze skórki, odciąć trzonki. Opłukać, włożyć na sicie do wrzątku. Blanszować 2 minuty.
Dokładnie odcedzić, przełożyć do rondla. Wlać 2 łyżki wody z kwaskiem cytrynowym. Dusić kilka minut, aż grzyby puszczą sok.
Cebulę obrać, pokroić w piórka, dodać do maślaków wraz z cukrem. Doprawić solą, pieprzem, wymieszać. Dusić jeszcze około 15 minut na małym ogniu.
Słoiki wyparzyć, przełożyć do nich gorące grzyby. Szczelnie zakręcić, pasteryzować około godziny.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama