Porady:
- Babkę dwukolorową piaskową możemy również przygotować w keksówce lub w tortownicy, zwłaszcza, jeśli robimy ją na inną okazję niż Wielkanoc.
- Przed wyjęciem ciasta z piekarnika, warto sprawdzić, czy się upiekło. W tym celu wbijamy w babkę drewniany patyczek. Jeśli po wyjęciu jest suchy – możemy zakończyć proces pieczenia.
- Do ciasta możemy dodać cukier waniliowy. Składnik ten nada naszej babce wspaniałego aromatu. W takiej sytuacji odejmujemy taką samą ilość zwykłego cukru białego.
- Wypiek najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej, pod przykryciem przez maksymalnie 4–5 dni.
- Babkę piaskową możemy również zamrozić. Ostudzone ciasto pakujemy szczelnie w pojemniki lub woreczki przeznaczone do mrożenia, a następnie wstawiamy do zamrażalnika.
- Ostudzine ciasto rewelacyjnie smakuje w towarzystwie kawy lub herbaty.
Notka redakcyjna:
Babka dwukolorowa piaskową – inne warianty
Babkę dwukolorową możemy przygotować w wielu różnych wariantach. Warto mieć jednak na uwadze, że niektóre z nich są bogate w wyjątkowo ciężkie dodatki np. ser. W takiej sytuacji proporcje pozostałych składników mogą ulec zmianie. Poniżej podajemy kilka ciekawych pomysłów na babkę dwukolorową na oleju:
- z gruszkami – umyte oraz obrane owoce kroimy na mniejsze części. Następnie układamy je na surowym cieście w formie. Gruszki z powodzeniem możemy zastąpić jabłkami,
- z serem – to bardzo sycące ciasto, które oprócz białej i ciemnej masy, skrywa w sobie również serową,
- z wiśniami – wiśnie dodajemy tuż przed wstawieniem ciasta do piekarnika. Sprawdzą się tutaj zarówno świeże, jak i mrożone owoce. Tak przygotowane ciasto odznacza się wyjątkowo zbalansowanym smakiem.
Babka dwukolorowa – jak ją podać?
Babki dwukolorowej piaskowej nie powinno zabraknąć podczas Wielkanocy na świątecznym stole. Jest smaczna, a przy tym pięknie wygląda. Ostudzony wypiek możemy udekorować:
- cukrem pudrem – jeśli chcemy podkręcić nieco jego smak, możemy wymieszać go z łyżeczką cynamonu lub kardamonu. Gotową mieszanką posypujemy ostudzoną babkę,
- lukrem – wystarczy połączyć cukier puder z niewielką ilością wody bądź soku z cytryny. Składniki dokładnie mieszamy, a następnie polewamy nim ciasto,
- polewą czekoladową – wyczarujemy ją z takich składników jak czekolada, mleko, masło i cukier,
- polewą kakaową – przygotujemy ją podobnie jak poprzednią polewę, ale zamiast czekolady, użyjemy kakao.
Ciasto oblane lukrem lub polewą warto posypać płatkami migdałów, rodzynkami, orzechami, a nawet kandyzowaną skórką pomarańczy.
Babka – inne warianty
Babki możemy przygotować w wielu różnych odsłonach. Każda z nich będzie rewelacyjnie smakować w towarzystwie kawy lub herbaty. Poniżej podajemy kilka ciekawych pomysłów na to ciasto:
- babka migdałowa – skrywa w sobie dużą ilość mąki migdałowej, skórki pomarańczy i białej czekolady. To wyjątkowo wilgotne oraz aromatyczne ciasto,
- babka gotowana – polecamy podać ją na Wielkanoc. Przygotujemy ją w specjalnej zamykanej formie do gotowania. Gotowy wypiek odznacza się niesamowicie delikatną konsystencją,
- babka cytrynowa – powstaje na bazie ogólnodostępnych składników takich jak mąka, jajka, cukier i masło. Dodatek skórki i soku z cytryny powoduje, że gotowe ciasto uwodzi wspaniałym aromatem,
- babka majonezowa – zawiera w sobie nietypowy dodatek – majonez. W efekcie otrzymujemy puszystą, wilgotną babkę.