
Dynia faszerowana
- dynia: 4 szt.
- masło: 60 g
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
- cebula: 1 szt.
- marchewka: 1 szt.
- seler naciowy: 1 szt.
- oliwa z oliwek: 15 ml
- mięso mielone wieprzowe: 250 g
- białe wino: 150 ml
- szpinak: 150 g
- kasza orkiszowa: 350 g
- orzechy piniowe: 100 g
- natka pietruszki: 4 gałązki
- ser grana padano: 200 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie dyni: piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C. Z każdej dyni odcinamy kapelusz, a podłużne przecinamy wzdłuż na pół. Nasiona usuwamy łyżką, środek oprószamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy w nim dynie i do każdej wkładamy także po kawałeczku masła (łącznie ok. 2 łyżek).
krok 2
Warzywa do farszu: cebulę, marchewkę i seler obieramy, drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy resztę masła z dodatkiem oliwy, wrzucamy warzywa i liście szpinaku, smażymy je przez 5 min.
krok 3
Mięso mielone: dorzucamy je do warzyw i smażymy przez 8–10 minut, mieszając. Wlewamy wino i pozwalamy mu odparować. Dodajemy posiekany szpinak i gotujemy 3–4 min. Przyprawiamy solą i pieprzem.
krok 4
Gotowanie kaszy: kaszę orkiszową gotujemy al dente według instrukcji podanej na opakowaniu. Następnie dodajemy ją do farszu, dorzucamy orzeszki pinii.
krok 5
Pieczenie dyni: farsz przekładamy do wydrążonych dyni, przykrywamy odciętymi częściami i wstawiamy do piekarnika na ok. 1 godzinę. Przed podaniem dynię faszerowaną posypujemy tartym serem żółtym (grana padano albo parmezan).

