Porady:
- Babkę dyniową możecie przygotować z każdej odmiany dyni. Jednak jeśli sięgnięcie po dynię piżmową, purée wyjdzie wam o wiele bardziej soczyste – wtedy, przed dodaniem do ciasta, należy odsączyć je z wody. Proporcje podane w przepisie zakładają przygotowanie purée z dyni hokkaido.
- Purée z dyni warto zrobić na zapas. Możecie je zamrozić lub przechowywać w zawekowanych słoikach. Wstawione do lodówki świeże purée należy spożyć w ciągu 3 dni.
- W wersji light możecie zastąpić cukier biały – trzcinowym, stewią lub ksylitolem.
- Zamiast oleju sprawdzi się też roztopione i przestudzone masło o tej samej gramaturze (200 g).
Notka redakcyjna:
Babka dyniowa z polewą czy z lukrem?
Gotowe ciasto z dyni możecie ozdobić w dowolny sposób. Nasze propozycje to:
- lukier cytrynowy i skórka pomarańczowa – to proste i efektowne połączenie. Lukier zrobicie szybko z cukru pudru i soku z cytryny. Skórkę, pokrojoną w kostkę lub startą na wiórki, warto przygotować wcześniej w słodkim syropie – przyda się do różnych wypieków,
- polewa czekoladowa – możecie ją przygotować na bazie mlecznej lub gorzkiej czekolady,
- cukier puder lub kakao – to prosta dekoracja, dzięki której babka dyniowa zawsze świetnie wygląda i doskonale smakuje. Możemy dodać oba te składniki – należy przesiewać przez sitko bezpośrednio na ciasto.
Babka dyniowa z kakao
Kakao można również dodać do masy na ciasto – wtedy kolor babki dyniowej będzie ciemniejszy i nabierze czekoladowego smaku. Możecie także zrobić babkę marmurkową, w której warstwa dyniowa i kakaowa będą się ze sobą przeplatać.
Aby uzyskać taki efekt, zanim dodacie purée z dyni, podzielcie masę na dwie części. Jedną wymieszajcie z dyniowym purée, a drugą z kakao (8 łyżek). Następnie naprzemiennie nakładajcie łyżką obydwie masy do formy.
Babka dyniowa fit
W przepisie na fit ciasto z dyni warto nie tylko zamienić cukier na zdrowy odpowiednik, dobrze jest także zadbać o mąkę z pełnego ziarna. Możecie sięgnąć po mąkę – jednak w tym przypadku należy zwiększyć ilość proszku do pieczenia (do 3 łyżeczek, czyli 15 g), aby ciasto wyszło pulchne.
W wersji fit warto także dodać składniki, które dostarczą organizmowi wartościowych substancji odżywczych. W purée z dyni jest już beta–karoten i błonnik, ale zawsze można dodać coś jeszcze. Zdrowy wypiek wzbogacą orzechy włoskie, migdały, rodzynki, suszona żurawina lub daktyle.