Porady:
- Jeśli przygotowując dżem z dyni z jabłek używamy dyni hokkaido, nie musimy jej obierać.
- Do przepisu na dżem z dyni i jabłek możemy też użyć przygotowanego wcześniej puree z dyni.
- Najlepiej sprawdzą się w przepisie na dżem z dyni jabłka kwaśne, np. szare renaty, antonówki, czy szampiony.
- Pestki z jabłek można wykorzystać do przygotowania domowego octu jabłkowego.
- Aby osiągnąć gładką strukturę dżemu owoce należy przetrzeć przez przecierak do warzyw lub wykorzystać w tym celu blender ręczny.
- Dżem z dyni i jabłek powinien przy pasteryzowany, aby dłużej zachował świeżość. Sprawdź, jakie istnieją metody pasteryzacji domowych przetworów.
Notka redakcyjna:
Jak zrobić dżem z dyni i jabłek?
Pyszny, jesienny dżem z jabłek i dyni może być przygotowany w bardzo prosty sposób. Wystarczy poddusić dynię i jabłka z dodatkami w garnku z głębokim dnem. W przygotowaniu słoików z dżemem mogą przydać się przecierak, szczypce do słoików, czy garnek do smażenia konfitur - sprawdź nasz niezbędnik do przetworów. Dzięki dodatkowi cukru, naturalnej substancji żelującej, dżem ma galaretowatą konsystencję i idealnie utrzymuje się na kanapkach. Sok z cytryny nadaje kwaśnego, wyraźnego smaku. Słoiki powinny zostać przed napełnieniem dokładnie oczyszczone i wyparzone. Pasteryzowane przetwory mogą być przechowywane znacznie dłużej w domowej spiżarce. Jeśli jednak słoik się rozszczelni (zbyt łatwo będzie można odkręcić nakrętkę) lub na powierzchni jedzenia pojawią się ślady pleśni przetwór ten należy wyrzucić, ponieważ nie nadaje się on do zjedzenia.
Dżem z dyni z jabłek oraz inne pomysły
Przygotowane samodzielnie konfitury są znacznie tańsze i zdrowsze. Można też dowolnie łączyć ich smaki odkrywając coraz to nowsze połączenia. Dżemy owocowe to świetny pomysł, aby zachować smak sezonowych owoców na dłużej. Dżem z dyni z jabłkami jest przepisem dobrze wyważającym słodycz i kwaskowość kluczowych składników. Dynie można też z powodzeniem połączyć z pomarańczą – przepis na dżem z dyni z pomarańczą i cytryną świetnie smakuje z przyprawami korzennymi. Warto pamiętać o tym, że ich smak będzie po wystygnięciu dżemu wydawał się mocniejszy. Ciekawą propozycją są też dżemy jabłkowe z dodatkami. Dżem z samych jabłek charakteryzuje się słodkim, lekko kwaskowatym smakiem. Świetnie sprawdzi się jako szybkie nadzienie do szarlotki. Jeśli lubimy cierpkie nuty połączone z delikatnym musem z jabłek zdecydowanie warto przygotować dżem jabłkowo-aroniowy. Aronia bogata jest w witaminę C – pomoże więc na problemy z odpornością.
Gdy sady i piwnice są pełne – sprawdź, jak jeszcze można wykorzystać jabłka w kuchni.