Reklama

Maliny, jagody, jeżyny, a to wszystko doprawione odrobiną białego rumu, cynamonu, gałki i goździków. Dżem leśny idealnie pasować będzie do naleśników, placków i babeczek.

Składniki:

1/2 kg malin
1/2 kg jeżyn
1/2 kg jagód
4 łyżki białego rumu
4 łyżki soku z cytryny
po 1/4 łyżeczki mielonych: cynamonu, gałki, goździków
szczypta grubo mielonego pieprzu
1 kg cukru lub 2 opakowania cukru żelującego 2:1

Kroki przygotowania:

Oderwane od gałązek porzeczki mieszamy w rondlu z cukrem, imbirem, skórką z limonki i zmiażdżonymi ziarenkami pieprzu. Często mieszając, doprowadzamy do wrzenia, od tego momentu gotujemy, aż zniknie piana. Gotujący się dżem mieszamy z posiekaną chili i gotujemy jeszcze 2 min.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.

Reklama

Porady:

Zobacz też przepis na dżem wieloowocowy

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama