Reklama

Słodki ideał - maliny i biała czekolada świetnie do siebie pasują. Zwykle kojarzą się nam z sernikami na zimno i wypiekami, ale tym razem robimy z nich doskonały dżem!

Składniki:

80 dag malin
1/2 kg cukru lub opakowanie cukru żelującego 2:1
20 dag białej czekolady
2 łyżki wiórków kokosowych
łyżka zmielonych prażonych płatków migdałowych

Kroki przygotowania:

Przebrane maliny wrzucamy do rondelka, mieszamy z cukrem, skrapiamy wodą, zagotowujemy.
Do gorącej masy dodajemy pokruszoną czekoladę, wiórki kokosowe i płatki migdałowe.
Mieszamy, aż masa zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień, gotujemy jeszcze 2–3 min.

Reklama

Porady:

Wszystkie dżemy (konfitury, marmolady i kompoty zresztą też) przekładamy do wyparzonych, suchych słoików natychmiast po zdjęciu z ognia, kiedy tylko przestają wrzeć. Jak najszybciej zakręcamy i stawiamy do góry dnem; odwracamy, kiedy ostygną i sprawdzamy, czy wszystkie wieczka stały się wklęsłe. Jeśli wiemy, że zjemy dżem w ciągu kilku dni czy tygodni – nie pasteryzujemy. Jeśli robimy go na zimowe zapasy, dla bezpieczeństwa pasteryzujemy – wystarczy wstawić napełnione słoiki do zimnego piekarnika (nie mogą się dotykać) i ogrzewać dżem do temp. 120°C. Wyłączamy i zostawiamy na 30 min.

Wypróbuj nasze przepisy na przetwory!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama