Porady:
- Przygotowanego zgodnie z powyższym przepisem dżemu z mirabelek nie trzeba pasteryzować.
- Gotowy dżem ze śliwek żółtych najlepiej przechowywać w zacienionym i chłodnym miejscu. Może to być garaż, ganek, piwnica lub nieogrzewana spiżarnia. Słoiki można też trzymać w zamykanej szafce kuchennej. Powinna ona jednak być oddalona od źródeł ciepła, takich jak płyta grzewcza czy piekarnik.
- Po otwarciu słoiki z przetworami z mirabelek należy przełożyć do lodówki. Najlepiej spożyć je w ciągu miesiąca.
- Chcecie zrobić dżem z mirabelek bez żelfixu? W tej wersji wypestkowane owoce zalewa się wodą i gotuje przez około 10 minut. Po tym czasie należy dodać do nich cukier, zmniejszyć moc palnika i kontynuować gotowanie, aż do ich zgęstnienia. Może to zająć około 30–40 minut. Tak przygotowany dżem rozlewa się następnie do słoików i pasteryzuje przez mniej więcej 20 minut.
- Zastanawiacie się, czy można zrobić dżem z mirabelek bez drylowania? W takim przypadku rozgotowane już owoce należy dokładnie przetrzeć przez sito. Dzięki temu w prosty sposób pozbędziecie się pestek.
- Przed przelaniem dżemu z mirabelki do słoików, należy upewnić się, że są one dokładnie wyczyszczone. Jeśli chcecie mieć pewność, że gotowe przetwory zachowają świeżość przez długie miesiące, możecie dodatkowo wyparzyć słoiki (oraz ich wieczka) w piekarniku lub przy pomocy wrzątku.
- Do przygotowania dżemu mirabelkowego należy używać wyłącznie świeżych i dorodnych owoców. W przeciwnym razie może się on szybko zepsuć.
- Szukacie inspiracji na smaczne, domowe przetwory? Sprawdźcie resztę naszych przepisów na dżemy.
Notka redakcyjna:
Dżem z mirabelek – dodatki
W najprostszej wersji do przygotowania dżemu potrzeba jedynie trzech składników – śliwek, wody i cukru. Jego smak można jednak wzbogacić na wiele sposobów. Jeśli nie przepadacie za melisą, ale lubicie przetwory o delikatnej, ziołowej nucie, możecie pokusić się o przyrządzenie smacznego dżemu mirabelkowego z werbeną.
Przepis na dżem z mirabelek można również urozmaicić, dodając do owoców ekstrakt z wanilii. W tej wersji gotowy dżem szczególnie dobrze sprawdzi się jako przełożenie do ciast czy naleśników. Można go również doprawić odrobiną mielonego cynamonu, który nada całości fantastycznego aromatu.
Wolcie bardziej klasyczne przetwory? W takim razie dżem z mirabelek i jabłek z pewnością przypadnie wam do gustu. Do jego przygotowania polecamy wybierać odmiany jabłek o delikatnie kwaskowatej nucie, takie jak szara renta czy antonówka. Przetwory z żółtych śliwek dobrze komponują się także ze smakiem gruszek, cytrusów czy nawet bananów.
Co można zrobić z mirabelek?
Delikatnie kwaskowate, żółte i drobne śliwki mirabelki najczęściej zbiera się na przełomie lipca i sierpnia. Świeże owoce wykorzystuje się głównie jako dodatek do słodkich wypieków. Fantastycznie przełamują one smak placków z kruszonką, warstwowych ciast z kremem, maślanych tart i klasycznych biszkoptów. To jednak nie koniec ich kulinarnych zastosowań!
Istnieje bowiem cała masa przepisów na smaczne i proste przetwory z mirabelek. Przede wszystkim można zrobić z nich domowe dżemy, konfitury czy galaretki. Często używa się ich również do przygotowania kompotów lub soków na zimę. Fani domowych trunków mogą z kolei pokusić się o przyrządzenie aromatycznej, rozgrzewającej nalewki z mirabelek z dodatkiem miodu.