Reklama

Papryczka chili do owocowych przetworów? Tak, jeśli połączymy ją z pyszna, sezonową porzeczką, imbirem i cukrem.

Składniki:

2 kg czerwonych porzeczek
1 kg cukru lub 2 opakowania cukru żelującego 2:1
1–2 łyżki świeżo startego imbiru
łyżeczka skórki otartej z limonki
2 ziarenka czerwonego pieprzu
malutka czerwona papryczka chili, posiekana bez pestek

Kroki przygotowania:

Oderwane od gałązek porzeczki mieszamy w rondlu z cukrem, imbirem, skórką z limonki i zmiażdżonymi ziarenkami pieprzu. Często mieszając, doprowadzamy do wrzenia, od tego momentu gotujemy, aż zniknie piana. Gotujący się dżem mieszamy z posiekaną chili i gotujemy jeszcze 2 min.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.

Reklama

Porady:

Zobacz też przepis na dżem wieloowocowy

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama