
Dżem z borówek
- borówki amerykańskie: 2 kg
- cukier: 350 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: słoiki myjemy i wyparzamy. Upewniamy się, że krawędzie nie są wyszczerbione, a zakrętki zardzewiałe. Borówki przebieramy i myjemy w zimnej wodzie. Umieszczamy je w dużym garnku z grubym dnem i zasypujemy cukrem.
krok 2
Dżem z borówek: podgrzewamy owoce, aż puszczą sok. Doprowadzamy go do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy masę przez około 40 minut lub do momentu, w którym uzyskamy upragnioną konsystencję. Co jakiś czas mieszamy dżem, żeby nie przywarł do dna garnka. Kiedy jest jeszcze gorący, przekładamy go do słoiczków.
krok 3
Pasteryzacja: czysty garnek wykładamy bawełnianą ściereczką. Układamy na niej słoiki. Zalewamy je wodą, tak żeby nie dosięgała zakrętek. Doprowadzamy ją do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy słoiki z garnka i stawiamy je do góry dnem na blacie kuchennym. Kiedy dżem z borówki amerykańskiej całkowicie wystygnie, przenosimy go do spiżarni.

