Porady:
- Dżem z brzoskwiń wyjdzie bardziej pikantny, ale i bardziej aromatyczny i smaczny, jeśli dodamy do niego różowy pieprz. Ziarna (około 1 łyżeczka na 1 kg owoców) wystarczy rozgnieść i dodać do bulgoczących brzoskwiń.
- Słoiki z dżemem brzoskwiniowym dzięki pasteryzacji będą mogły stać dłużej (sprawdź: pasteryzacja na sucho i na mokro)
- Możne też przygotować dżem z brzoskwini z galaretką, najlepiej kwaśną. Dzięki temu dżem będzie miał bardzie stałą konsystencję. Rozrobioną w ciepłej wodzie galaretkę należy dodać do garnka z brzoskwiniami pod koniec gotowania.
Notka redakcyjna:
Jak zrobić dżem z brzoskwiń?
Przetwory z brzoskwiń są bardzo proste w przygotowaniu. Obrane i pokrojone owoce należy gotować na małym ogniu z syropem cukrowym aż do ich rozpadnięcia się. Następnie przełożyć dżem brzoskwiniowy do wyparzonych wcześniej słoiczków i zapesteryzować. Syrop cukrowy sprawia, że dżem ma galaretową strukturę i jest naturalnym konserwantem. Oczywiście dodaje też słodyczy, choć nie wszystkim osobom to odpowiada. Czym zastąpić cukier w przepisie na dżem brzoskwiniowy? Z pomocą przychodzą wszystkie naturalne słodziki jak melasa czy ksylitol, które są zdrowsze od białego cukru. Ilość cukru można także zmniejszyć, jeśli zdecydujemy się przygotować dżem brzoskwiniowy z galaretką. Dżem bez cukru musi być bardzo dobrze wysmażony – proces ten może potrwać nawet dwa dni. Do takiego dżemu należy dodać pektynę, która ułatwi proces gotowania. Pektynę można dostać w sklepie spożywczym i Internecie, nie należy jednak jej mylić z substancjami żelującymi i „żel fiksami”. Cukier konserwuje dżem z brzoskwiń. Przepis na dżem bez cukru podpowiada, aby bardzo dokładnie przejrzeć owoce prze gotowaniem i odrzucić wszystkie obite i nieidealne sztuki. Należy również bardzo dokładnie wyczyścić słoiki przed pasteryzacją, ponieważ dżem bez cukru bardzo łatwo może się popsuć.
Brzoskwinie – przepisy
Dżem z brzoskwiń smakuje jak środek słonecznego lata zamknięty w słoiczku z przetworami. Brzoskwinie są bardzo zdrowie i pyszne, dlatego zdecydowanie warto wykorzystać sezon na nie w pełni. Trochę słodsza i delikatniejsza wersja dżemu brzoskwiniowego to dżem z brzoskwiń UFO. Brzoskwinie UFO mają kremowy, soczysty miąższ. Owoce są płaskie i mają małą, łatwo odchodzącą pestkę. Dżem z brzoskwiń UFO przygotowujemy dokładnie tak samo, jak ten z przepisu powyżej. Brzoskwinie idealnie sprawdzą się w wypiekach! Polecamy włoską tartę z brzoskwiniami i włoskimi ciasteczkami amaretti, która jest doskonałym dodatkiem do kawy. W cieście najlepiej sprawdzą się świeże owoce, jednak można wykorzystać też te z syropu. Na śniadanie natomiast warto podać granolę z brzoskwiniami i jogurtem kokosowym. Przysmak jest lekki i zdrowy, szczególnie, jeśli przygotujemy domową granolę. Poza sezonem owoce może zastąpił również dżem brzoskwiniowy.