Dżem z czarnej porzeczki ma charakterystyczny, intensywny smak. Jest lekko kwaśny, dlatego doskonale pasuje do wielu ciast i deserów. Świetnie sprawdza się też jako smarowidło do pieczywa lub dodatek do ciepłych rogalików z ciasta francuskiego. Gorące miesiące sprzyjają tworzeniu przetworów z sezonowych owoców, a szczególnie poleca się dżem z czarnej porzeczki. Przepis jest prosty i pomoże zachować smaki lata na długie, zimowe dni.
- czarna porzeczka: 2 kg
- cukier: 1 kg
Sposób przygotowania
krok 1
Czarne porzeczki: obieramy z gałązek i dokładnie myjemy. Wrzucamy do garnka z grubym dnem. Wlewamy do niego odrobinę wody, żeby owoce się nie przypaliły. Podgrzewamy je na małym ogniu, żeby puściły sok.

iStock krok 2
Gotowanie: kiedy porzeczki wyraźnie zwiększą objętość, dosypujemy cukier. Gotujemy masę porzeczkową przez minimum godzinę. Co jakiś czas ją mieszamy. Zachowujemy ostrożność, ponieważ gorące owoce mocno pryskają.

iStock krok 3
Dżem: przekładamy do wyparzonych, czystych i suchych słoików. Dokładnie je zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. O tym, jak pasteryzować dżem z czarnej porzeczki, piszemy w notce redakcyjnej.

Adobe Stock
Porady:
- Z podanego przepisu otrzymamy 8 słoików o pojemności 200 ml.
- Owoce można ugnieść, żeby puściły sok, na przykład za pomocą tłuczka do ziemniaków. Pamiętajmy, żeby nie używać drewnianego przyrządu, ponieważ czarne porzeczki mocno barwią.
- Żeby się upewnić, że masa jest wystarczająco gęsta, przedzielmy ją łyżką. Jeśli nie zlewa się od razu z powrotem, to znaczy, że dżem z porzeczek jest gotowy i nadszedł czas na rozlanie go do słoików. Test warto wykonać na schłodzonej masie. W tym celu należy włożyć odrobinę dżemu na talerzyku do zamrażarki.
- Ile gotować dżem z czarnej porzeczki? W powyższym przepisie zalecamy podgrzewanie i mieszanie owoców przez minimum godzinę. Czas ten możemy modyfikować, w zależności od tego, jaką konsystencję domowych przetworów preferujemy. Nie ma potrzeby dodawania żel-fixów lub innych substancji zagęszczających. Czarne porzeczki zawierają wiele pektyn, dzięki którym dżem uzyska pożądaną strukturę.
- Jak zrobić dżem z czarnej porzeczki niskosłodzony? Przepis można z łatwością zmodyfikować i zmniejszyć ilość białego cukru (200 g na 1 kg owoców) lub wykorzystać naturalny, niskokaloryczny zamiennik w postaci ksylitolu lub stewii.
- Jeśli wolimy dżem bez pestek i skórek, o gładkiej konsystencji, przetrzyjmy go przez sito lub przepuśćmy przez wyciskarkę wolnoobrotową.
- Dżem porzeczkowy będzie jeszcze lepszy, gdy – podobnie jak w przepisie na powidła śliwkowe – zastosujemy metodę smażenia owoców na drugi dzień. Stają się wtedy gęste i niezwykle aromatyczne. Możemy wzbogacić masę owocową za pomocą mięty, wanilii lub przypraw korzennych.
- Warto poświęcić chwilę na wybór odpowiedniego słoika. Do wyboru mamy szklane naczynia z zakrętką typu twist-off (standardowym zamknięciem) oraz słoiki typu weck, które mają gumową uszczelkę i metalową spinkę przytrzymującą pokrywkę.
Notka redakcyjna:
Jak pasteryzować dżem z czarnej porzeczki?
Proces pasteryzacji to świetny sposób na zachowanie walorów smakowych i odżywczych wielu przetworów. Odpowiednie podgrzewanie eliminuje chorobotwórcze drobnoustroje i przedłuża termin przydatności produktów do spożycia. Przede wszystkim należy dokładnie wyparzyć słoiki, w których zamierzamy przechowywać dżem z czarnej porzeczki, po czym wykorzystać jedną z następujących metod pasteryzacji:
- Pasteryzacja w garnku
Żeby podczas gotowania słoiki nie pękły, garnek należy wyłożyć ściereczką. Ustawiamy je na dnie tak, żeby się ze sobą nie stykały i zalewamy je wodą poniżej wysokości pokrywek. Doprowadzamy ją do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i gotujemy słoiki przez 20 minut. Ustawiamy je do góry dnem do całkowitego wystudzenia.
- Pasteryzacja w piekarniku
Przebiega bardzo podobnie. Słoiki z dżemem układamy na blaszce wyłożonej gazą i pasteryzujemy w 130°C przez około 20–30 minut. Należy uważać, żeby nie stykały się ze sobą i nie dotykały ścianek piekarnika. To wygodna metoda, dzięki której można pasteryzować różnego rodzaju przetwory, nie tylko słodkie.
- Pasteryzacja w zmywarce
Być może dla niektórych ta metoda pasteryzacji jest nieco zaskakująca, ale okazuje się wyjątkowo wygodna. Zwłaszcza jeśli przygotowujemy konfitury lub dżem z porzeczek czarnych w ilościach hurtowych, ponieważ w zmywarce zmieścimy na pewno o wiele więcej słoików niż w garnku czy piekarniku. Ustawiamy je w zmywarce do góry dnem i wybieramy cykl myjący z temperaturą 70–75°C. Oczywiście nie dodajemy żadnych detergentów. Po zakończeniu programu czekamy, aż słoiki nieco ostygną i dopiero wtedy wyjmujemy je z urządzenia.
Inne przetwory z czarnej porzeczki
Przepis na dżem z czarnej porzeczki przyda się nie tylko podczas szykowania zapasów na zimę, ale także w kuchni domorosłego cukiernika. Te niezwykle zdrowe owoce o intensywnym, ciemnym soku można również wykorzystać do robienia innych przetworów. Przedstawiamy niektóre z nich:
- Kompot z czarnej porzeczki, syrop lub sok – świetny sposób na zachowanie smaków lata na dłużej. Z pomocą takich przetworów można zrobić orzeźwiający napój do obiadu lub rozgrzewającą herbatę.
- Nalewka – może powstać na bazie samych porzeczek, tak jak kresowa smorodinówka, lub kilku rodzajów owoców, tak jak niekwestionowana królowa domowych nalewek – ratafia.
- Konfitura z czarnej porzeczki, marmolada lub powidła – te przetwory wydają się bardzo podobne, ale różnią się konsystencją oraz zawartością owoców i cukru. Przydają się nie tylko na kanapkę, ale także do różnych wypieków. Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki lub konfiturą zachwyca aromatycznym, kwaskowym elementem, który jest w stanie zbalansować nawet najsłodszy deser.


