Porady:
- Z podanego przepisu otrzymamy około 9 słoiczków po 330 ml. Dżem z dyni i pomarańczy należy przechowywać w chłodnym, suchym i zaciemnionym miejscu.
- Jeśli chcemy, żeby nasz dżem dyniowy nie był całkiem gładki i zawierał wyczuwalne kawałki warzyw, nie musimy go miksować lub przecierać. Trzeba gotować go wtedy tak długo, aż dynia sama zacznie się rozpadać.
- Przetwory z dyni polecamy słodzić brązowym cukrem, który zawiera melasę, dzięki czemu ma karmelowy aromat. Dżem zyska też nowy profil smakowy, jeśli dodamy do niego syrop klonowy lub daktylowy.
- Do naszego przepisu najlepiej sprawdzi się dynia hokkaido, która ma delikatny miąższ i piękny pomarańczowy kolor, a na dodatek nie wymaga obierania. Wystarczy ją porządnie wyczyścić za pomocą gąbki lub szczoteczki. Można też wykorzystać dynię piżmową (o charakterystycznym kształcie gruszki) lub muszkatołową (ma zwarty i soczysty miąższ o melonowym zapachu).
- Jeśli nie jesteśmy usatysfakcjonowani konsystencją dżemu, możemy go zagęścić pod koniec gotowania. Najłatwiej jest wykorzystać to, co często dodaje się do tradycyjnych przetworów z owoców, czyli cukier żelujący. Gęstą strukturę zapewni także dowolny kisiel. Dobrze wpasuje się tu taki o smaku melona lub cytryny. Ciekawy efekt uzyskamy, jeśli zrobimy dżem z dyni z galaretką pomarańczową.
- Jak zrobić dżem z dyni na zimę? Żeby przetrwał długie miesiące w spiżarni, należy włożyć go do słoików, kiedy jest jeszcze gorący, po czym zakręcić je i odstawić do góry dnem. Można je dodatkowo owinąć grubym ręcznikiem, żeby wolniej stygły. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy dżem jest dobrze zawekowany, możemy poddać go pasteryzacji. W tym celu umieszczamy słoiki w piekarniku rozgrzanym do 120°C lub garnku z gotującą się wodą na około 20 minut.
Notka redakcyjna:
Dżem z dyni – dodatki
Domowy dżem dyniowy to ciekawa propozycja dla miłośników niecodziennych przetworów na zimę. Żeby trafił w gusta całej rodziny, warto urozmaicić go różnymi przyprawami, ziołami i sezonowymi owocami. Co dodać do dżemu z dyni? Pasują do niego zarówno rozgrzewające, jak i lekkie, orzeźwiające składniki. Oto kilka propozycji:
- dżem z dyni i jabłek – w zależności od tego, jaki gatunek wybierzemy, przetwory staną się słodsze lub bardziej kwaskowe. Późnym latem można wykorzystać antonówkę, a jesienią szarą renetę. Dynia potrafi być dość mdła, a dodatek jabłka (lub gruszki) pozwoli otrzymać wyraziste w smaku przetwory.
- dżem z dyni z cynamonem – podstawowy przepis aż się prosi o rozgrzewające przyprawy korzenne. Do garnka z gotującym się warzywem można dorzucić nie tylko cynamon, ale także goździki, kardamon lub anyż. Smak dyni ciekawie podkręci esencja waniliowa.
- dżem dyniowo-grejpfrutowy z rumem – miąższ kwaskowego owocu spełni podobne zadanie, co cytryna z pomarańczą, ale oferuje też charakterystyczną goryczkę. Kieliszek rumu pogłębi smak przetworów. To składnik, który dobrze pasuje także do konfitury z mirabelek lub jeżyn.
Z czym podawać dżem z dyni?
Dżemy z dyni będą świetnie smakować na ciepłym toście posmarowanym masłem i posypanym uprażonymi orzechami laskowymi. Ponadto to świetny dodatek do biszkoptu, ciasta kruchego lub drożdżowego, a także do posmarowania czekoladowego placka przed ozdobieniem go kremową polewą. Dżem z dynią to aromatyczny i rozgrzewający akompaniament dla domowych gofrów, puszystych amerykańskich pancakes i delikatnych naleśników. Korzenne przetwory zaskoczą domowników podczas odświętnego obiadu. Można je wykorzystać jako składnik nadzienia do pieczonego kurczaka lub schabu. Dynia z pomarańczą na zimę może w tym celu zostać wymieszana z kaszą orkiszową i orzechami włoskimi.
Inne przetwory z dyni
Przepis na dżem z dyni może zaskoczyć niektórych fanatyków tradycyjnych babcinych receptur na powidła śliwkowe lub konfitury wiśniowe. Co ciekawe, z tego uniwersalnego warzywa można przyrządzić także inne przetwory na zimę, zarówno słodkie, jak i wytrwane. Co można zrobić z dyni? Przedstawiamy kilka pomysłów:
- syrop z dyni – można dodawać go do różnych koktajli i deserów, ale przede wszystkim podbił serca wielu smakoszy mlecznej kawy na całym świecie jako składnik jesiennego pumpkin spice latte.
- ketchup z dyni – z dodatkiem czerwonej papryki, cebuli i przecieru pomidorowego. Ciekawa alternatywa dla podobnych domowych przetworów z cukinii lub śliwek. Można go używać do kanapek, hamburgerów i frytek, a także różnych sosów.
- dynia w occie – słodko-kwaśna zalewa z goździkami i zielem angielskim świetnie marynuje dynię i sprawia, że doskonale łączy się ona z daniami mięsnymi. Harmonizuje na przykład z kotlecikami z piersi kurczaka lub indyka.