
Dżem z jabłek
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- jabłka: 2 kg
- woda: 160 ml
- sok z cytryny: 15 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Jabłka: obieramy i dzielimy na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w kostkę. Skrapiamy go sokiem z cytryny. Wrzucamy do garnka z grubym dnem.
krok 2
Gotowanie: wlewamy wodę do garnka. Doprowadzamy jego zawartość do wrzenia. Możemy rozgnieść niektóre jabłka, na przykład tłuczkiem do ziemniaków, żeby szybciej się rozpadły. Gotujemy owoce przez około 30 minut, aż odparuje nadmiar wody i masa zgęstnieje. Jeśli jest taka potrzeba, dodajemy cukier do smaku.
krok 3
Pasteryzacja: przekładamy gorący dżem z jabłek do czystych, wyparzonych słoiczków. Zostawiamy 1 cm wolnej przestrzeni pod wieczkiem. Zakręcamy je i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 110°C na 20 minut. Odkładamy je do góry dnem na blacie kuchennym do całkowitego wystygnięcia.

