Porady:
- Nasz przepis przyda się także poza sezonem grillowym. Jesienią lub zimą na pożywny obiad sprawdzi się łosoś z grilla elektrycznego. Należy rozgrzać go do 220°C. Rybę opiekamy przez około 7 minut z każdej strony.
- Masło możemy wymienić na oliwę. Wystarczy wymieszać ją z przyprawami i ziołami i posmarować nią filety.
- Nie zdejmujmy skóry z łososia. Chroni ona mięso przed wysuszeniem. Dzięki niej filet nie przyklei się do rusztu. Jeśli jednak chcemy się jej pozbyć przed obróbką termiczną, przygotujmy rybę w rękawie aluminiowym. Łosoś z grilla w folii wyjdzie bardzo delikatny, ale nie będzie miał charakterystycznego dymnego aromatu. Przyrządzimy go w około 20 minut.
- W naszym przepisie używamy filetów, ale można wykorzystać także dzwonka. Pamiętajmy wtedy o usunięciu ości przed spożyciem posiłku.
- Łosoś, jak każda ryba, doskonale komponuje się z sokiem z cytryny. Możemy także użyć innych kwaskowych owoców, takich jak limonka lub pomarańcza.
- Grillowany łosoś z piekarnika to dobry pomysł na przygotowanie zdrowego posiłku. Nie musimy go smarować tłuszczem. Umieszczamy filety z ulubionymi przyprawami na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Opiekamy go za pomocą specjalnej funkcji w piekarniku, która pozwala na podgrzewanie potraw wyłącznie od góry. Pamiętajmy, żeby po kilku minutach przekręcić łososia na drugą stronę.
- Łosoś na grilla świetnie smakuje doprawiony słodką i pikantną papryką. Możemy też posmarować go marynatą z sosu sojowego, brązowego cukru i imbiru. Ułatwia on proces karmelizacji. Dzięki niej ryba zyskuje apetyczny, rumiany kolor.
Notka redakcyjna:
Łosoś z grilla – z czym go podawać?
Ten niekwestionowany król spośród ryb na grilla zasługuje na równie majestatyczne dodatki. Pasują do niego między innymi opiekane młode ziemniaki, szaszłyki warzywne, pikle oraz lekkie sałatki i surówki. Podpowiadamy, co podać do grillowanego łososia:
- pieczone ziemniaki hasselback – rumiane, ziołowe, najlepiej polane sosem czosnkowym. Z reguły przyrządza się je w piekarniku, ale jeśli urządzamy przyjęcie barbecue, możemy je zawinąć w folię aluminiową i podgrzewać w grillu z pokrywą.
- szparagi – tworzą z rybą bogatą w nienasycone kwasy tłuszczowe niezwykle zdrowy duet. Zielone łodyżki nadają daniu świeży, wiosenny charakter. Łosoś ze szparagami zachwyci każdego miłośnika lekkich, pożywnych posiłków, a także osoby na diecie keto.
- chutney z mango – egzotyczny, słodko-kwaśny, gęsty sos, który przywędrował do nas z kuchni indyjskiej. Doskonale komponuje się z rybami i owocami morza. Warto dodać do niego odrobinę papryczki chili, ale nie za dużo, żeby nie przytłoczyła delikatnego smaku łososia.
- panzanella, czyli toskańska sałatka z chlebem, pomidorami i parmezanem – kompozycja idealna na lato. Pobudza apetyt i doskonale komplementuje tłustą rybę. Łosoś z grilla świetnie smakuje także z innymi prostymi sałatkami. Sprawdzi się na przykład skromna kompozycja sałat z pomidorkami koktajlowymi, serem feta i sosem winegret.
Grillowany łosoś z masłem ziołowym
W naszym przepisie proponujemy nasmarowanie filetów miękkim masłem z koperkiem i czosnkiem. Łosoś grillowany zyskuje wtedy fantastyczny aromat. Rybę możemy także ozdobić krążkiem masła już po obróbce termicznej. W podobny sposób często podaje się grillowaną wołowinę, na przykład stek z antrykotu. Żeby przyrządzić ten aromatyczny dodatek, wystarczy wykonać kilka prostych czynności:
- Porcję masła wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby zyskało temperaturę pokojową. Łatwiej będzie je wtedy wymieszać z przyprawami.
- Przygotowujemy zioła, które chcemy dodać do masła. Mogą być to na przykład: tymianek, oregano, natka pietruszki, koperek, rozmaryn lub kolendra. Warto pokusić się także o mniej tradycyjne dodatki, takie jak pasta miso lub czosnek niedźwiedzi. Przyda się także sól morska i pieprz ziołowy.
- Łączymy wybrane przyprawy z miękkim masłem za pomocą szpatułki kuchennej. Jeśli przygotowujemy większą porcję, możemy to zrobić na niskich obrotach miksera.
- Zawijamy ziołową masę w folię, formując z niej wałek. Wkładamy ją do lodówki, żeby stężała. Kroimy w plastry i układamy na rybie chwilę przed podaniem. Łosoś z grilla będzie się wyjątkowo pięknie prezentował, jeśli wyciśniemy porcje masła za pomocą szprycy cukierniczej lub użyjemy foremki silikonowej o różnych kształtach.
Dania z łososiem
Chociaż często zdarza nam się przyrządzać przystawki z wędzoną rybą, świeży łosoś gości na naszych stołach zazwyczaj na specjalne okazje. Warto jednak odczarować ten majestatyczny składnik i przygotować z niego proste dania na co dzień, takie jak:
- makaron z łososiem i szpinakiem – sycące i pożywne danie nie tylko dla miłośników włoskiej kuchni. Delikatna ryba doskonale komponuje się ze śmietanowym sosem i zielonymi liśćmi pełnymi witamin.
- kotleciki z łososia – doprawione sosem sojowym, z lekko wyczuwalną nutą limonki. Zrobimy je w niecałe pół godziny. Polecają się na każdy piątkowy obiad. Można podawać je z ziemniakami lub ryżem.
- tarta z łososiem – uniwersalny przysmak, który sprawdzi się na lunch, obiad i kolację, a także na przyjęcie. Można go jeść na zimno i na ciepło. Kruche ciasto z delikatnym rybnym wnętrzem świetnie komponuje się z serem feta i gęstym sosem czosnkowym lub koperkowym.