Reklama

Lody na patyku ezgotyczne to deser pełny witamin i naturalnej owocowej słodkości, który z pewnością pokochają nie tylko dla dzieci, ale i dorośli. Ten przepis będzie więc fantastycznym pomysłem na zdrową przekąskę w upalne dni. Wystarczy tylko kilka składników, a do tego foremki i patyczki, aby wyczarować ten smakołyk. Jak zrobić domowe lody na patyku? Zobaczcie przepis krok po kroku!

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Lody mango-kokosowe: Jogurt kokosowy oraz pokrojone w kostkę mango wstawiamy na 30 min do zamrażarki. Następnie wrzucamy razem do kielicha blendera, wciskamy sok z 1,5 limonki, wsypujemy cukru 80 g pudru i bardzo dokładnie miksujemy. Nakładamy do foremek i zamrażamy.

    istock

  • krok 2

    Lody melonowe: Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody. W drugiej miseczce podgrzewamy 100 ml wody, rozpuszczamy w niej cukier, dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Następnie miksujemy z miąższem melona, bazylią, winem, campari i sokiem z cytryny. Masę zamrażamy w foremkach

    istock

  • krok 3

    Lody jogurtowo-malinowe: Maliny zamrażamy na 1–2 godz. Jogurt grecki ucieramy z 20 g cukru pudru i 2 łyżkami soku z limonki, a następnie miksujemy na mus z zamrożonymi malinami. Zamrażamy w foremkach.

    istock

Porady:

  • Lody na patyku egzotyczne są świetnym sposobem na przemycenie do dziecięcej diety większej ilości owoców. Takie domowe słodyczy zachwycą każdego malucha, a przy tym dostarczą mu sporej dawki witamin.
  • Domowe lody na patyku można najłatwiej będzie przygotować w specjalnych foremkach. W sklepach i w sieci znajdziemy takie formy w przeróżnych kształtach i o rozmaitych pojemnościach. Jeśli nie macie dostępu do specjalnych foremek na lody, możecie zamrozić lody w małych kubeczkach po jogurcie.
  • Aby lody na patyku były zdrowsze, można je posłodzić miodem zamiast cukru. Innym pomysłem na zdrowe słodzidło jest ksylitol lub stewia.

Zobacz także przepis na domowe lody rożki.

Notka redakcyjna:

Lody na patyku - przepis podstawowy

Przepis na lody na patyku, choć może wydawać się trudny, w rzeczywistości nie zajmuje wiele czasu i z pewnością uda się każdemu. Recepturę można przygotować na bazie jogurtu, śmietanki kremówki czy mleczka kokosowego. Do tego wystarczy dodać ulubione owoce i wybrane słodzidło. Może być to cukier, miód, syrop klonowy, a w wersji niskokalorycznej- ksylitol czy erytrytol. Wszystko blendujemy na gładką masę i przelewamy do foremek z patyczkiem, a następnie wkładamy do zamrażarki na co najmniej 2 godziny. Jeśli nie macie ochoty na kremowe lody z nabiału, jeszcze prostszym pomysłem są lody na patyku na bazie sorbetu, czyli po prostu zblendowanych owoców.

Domowe lody na patyku można zrobić w przeróżnych wersjach smakowych i kolorystycznych. Możemy wypełniać foremki masą o jednym smaku lub tworzyć mieszanki wielosmakowe o pięknych barwach. Aby zrobić lody mieszane wystarczy przygotować dwie masy lodowe i wypełnić jedną z nich foremki do połowy i wstawić do zamrażarki. Kiedy pierwsza warstwa już stężeje, wlewamy drugą masę do pełna, wkładamy patyczek i ponownie wstawiamy foremkę do mrożenia.

Lody na patyku egzotyczne - dodatki

Domowe lody na patyku można urozmaicić przeróżnymi dodatkami, aby oprócz smaku, nadać im też ciekawej struktury. Najczęściej są to drobne owoce zatopione w kremowej masie, ale do foremek można też wrzucić bakalie, orzechy czy świeże zioła. W środku zamrożonych lodów pięknie będą wyglądały też kolorowe czekoladowe drażetki czy drobne żelki.

Z kolei wierzch domowych lodów możemy oblać czekoladą, toffi czy słonym karmelem i posypać wiórkami kokosowymi czy kolorową posypką. Pyszną ozdobą będzie też starta czekolada, płatki migdałów, kawałki orzeszków ziemnych czy małe pianki marshmallow. Jeśli chcecie przygotować lody w wersji fit z chrupiącym dodatkiem, polejcie je gorzką czekoladą i posypcie domową granolą.

Inne przepisy na domowe lody

Lody na patyku egzotyczne to tylko jedna z wielu smakowitych opcji. Możecie wybrać też wszystkie inne, ulubione smaki i przelać je do foremek z patyczkiem. Fanom klasyki z pewnością przypadną do gustu lody śmietankowe, waniliowe, truskawkowe i czekoladowe. Fantastycznie smakują też lody krówkowe, chałwowe, orzechowe, kokosowe, kawowe i zabajone. Tym, którzy lubią niecodzienne smaki polecamy z kolei lody bazyliowe czy hit tego sezonu- lody matcha. Z kolei osoby na diecie roślinnej będą zachwycone prostym przepisem na wegańskie lody z bananów, bez grama nabiału. Oczywiście wszystkie te propozycje smakowe można przygotować nie tylko w foremce na patyku, ale i w rożkach lub po prostu podać pucharkach- solo lub w formie deseru lodowego z bitą śmietaną i dodatkami.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama