Porady:
- Lody na patyku egzotyczne są świetnym sposobem na przemycenie do dziecięcej diety większej ilości owoców. Takie domowe słodyczy zachwycą każdego malucha, a przy tym dostarczą mu sporej dawki witamin.
- Domowe lody na patyku można najłatwiej będzie przygotować w specjalnych foremkach. W sklepach i w sieci znajdziemy takie formy w przeróżnych kształtach i o rozmaitych pojemnościach. Jeśli nie macie dostępu do specjalnych foremek na lody, możecie zamrozić lody w małych kubeczkach po jogurcie.
- Aby lody na patyku były zdrowsze, można je posłodzić miodem zamiast cukru. Innym pomysłem na zdrowe słodzidło jest ksylitol lub stewia.
Zobacz także przepis na domowe lody rożki.
Notka redakcyjna:
Lody na patyku - przepis podstawowy
Przepis na lody na patyku, choć może wydawać się trudny, w rzeczywistości nie zajmuje wiele czasu i z pewnością uda się każdemu. Recepturę można przygotować na bazie jogurtu, śmietanki kremówki czy mleczka kokosowego. Do tego wystarczy dodać ulubione owoce i wybrane słodzidło. Może być to cukier, miód, syrop klonowy, a w wersji niskokalorycznej- ksylitol czy erytrytol. Wszystko blendujemy na gładką masę i przelewamy do foremek z patyczkiem, a następnie wkładamy do zamrażarki na co najmniej 2 godziny. Jeśli nie macie ochoty na kremowe lody z nabiału, jeszcze prostszym pomysłem są lody na patyku na bazie sorbetu, czyli po prostu zblendowanych owoców.
Domowe lody na patyku można zrobić w przeróżnych wersjach smakowych i kolorystycznych. Możemy wypełniać foremki masą o jednym smaku lub tworzyć mieszanki wielosmakowe o pięknych barwach. Aby zrobić lody mieszane wystarczy przygotować dwie masy lodowe i wypełnić jedną z nich foremki do połowy i wstawić do zamrażarki. Kiedy pierwsza warstwa już stężeje, wlewamy drugą masę do pełna, wkładamy patyczek i ponownie wstawiamy foremkę do mrożenia.
Lody na patyku egzotyczne - dodatki
Domowe lody na patyku można urozmaicić przeróżnymi dodatkami, aby oprócz smaku, nadać im też ciekawej struktury. Najczęściej są to drobne owoce zatopione w kremowej masie, ale do foremek można też wrzucić bakalie, orzechy czy świeże zioła. W środku zamrożonych lodów pięknie będą wyglądały też kolorowe czekoladowe drażetki czy drobne żelki.
Z kolei wierzch domowych lodów możemy oblać czekoladą, toffi czy słonym karmelem i posypać wiórkami kokosowymi czy kolorową posypką. Pyszną ozdobą będzie też starta czekolada, płatki migdałów, kawałki orzeszków ziemnych czy małe pianki marshmallow. Jeśli chcecie przygotować lody w wersji fit z chrupiącym dodatkiem, polejcie je gorzką czekoladą i posypcie domową granolą.
Inne przepisy na domowe lody
Lody na patyku egzotyczne to tylko jedna z wielu smakowitych opcji. Możecie wybrać też wszystkie inne, ulubione smaki i przelać je do foremek z patyczkiem. Fanom klasyki z pewnością przypadną do gustu lody śmietankowe, waniliowe, truskawkowe i czekoladowe. Fantastycznie smakują też lody krówkowe, chałwowe, orzechowe, kokosowe, kawowe i zabajone. Tym, którzy lubią niecodzienne smaki polecamy z kolei lody bazyliowe czy hit tego sezonu- lody matcha. Z kolei osoby na diecie roślinnej będą zachwycone prostym przepisem na wegańskie lody z bananów, bez grama nabiału. Oczywiście wszystkie te propozycje smakowe można przygotować nie tylko w foremce na patyku, ale i w rożkach lub po prostu podać pucharkach- solo lub w formie deseru lodowego z bitą śmietaną i dodatkami.