Porady:
- Ziemniaki możemy ugotować oddzielnie i dodać do gulaszu na koniec gotowania. Łatwiej jest wtedy osiągnąć pożądaną strukturę warzywa. Daje nam to także pewną dowolność co do tego, z czym podajemy eintopf. Jeśli nie zjemy całego gulaszu, następnego dnia możemy ugotować do niego na przykład kaszę gryczaną lub jęczmienną.
- Mięso i warzywa możemy podsmażyć na maśle klarowanym zamiast na oleju. Ma ono wysoki punkt dymienia i nadaje potrawom niepowtarzalny aromat.
- Stwórzmy nasze danie jednogarnkowe z warzyw, które akurat mamy w lodówce bądź spiżarce. Tradycja przyrządzania tego typu zupy, gulaszu czy potrawki wzięła się z szacunku do produktu. Używajmy sezonowych warzyw i starajmy się, żeby nic się nie zmarnowało. Możemy wykorzystać kapustę, kalafior, fasolkę szparagową, cukinię, brokuła, buraki lub pieczarki. Musimy jednak uważać, na jakim etapie gotowania dodajemy wybrane składniki. Warzywa korzeniowe możemy wrzucić do zupy od razu, natomiast delikatniejsze jarzyny, takie jak brokuł, dodajemy na krótko przed zakończeniem gotowania.
- Najlepsze części na ajntopf (eintopf po śląsku) to łopatka, udziec lub karczek. Możemy także po prostu zapytać w swoim sklepie mięsnym o wołowinę na gulasz. Równie smaczny będzie eintopf z wieprzowiną. Możemy połączyć oba rodzaje mięsa, a także dodać kiełbasę lub boczek wędzony.
- Danie możemy wzbogacić o pożywne i sycące strączki, takie jak ciecierzyca lub soczewica. Mogą stanowić zdrowy dodatek lub całkowicie zastąpić ziemniaki.
- Dostosujmy konsystencję dania do własnych preferencji. Możemy je podać w formie zupy lub gęstszego gulaszu czy potrawki. Kontrolujmy ilość płynu, który będzie wyparowywać podczas duszenia. Pod koniec gotowania możemy przyrządzić zasmażkę z masła i mąki lub zabielić eintopf z wołowiną kwaśną śmietaną.
- Zupę gulaszową w podobnym stylu możemy przyrządzić również dla wegetarian. Ma tak dużo aromatycznych składników warzywnych, że można z powodzeniem ominąć mięsną wkładkę. Będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli dodamy do niej domowy bulion warzywny.
- Jeśli chcemy, żeby danie było bezglutenowe, pomińmy krok, w którym oprószamy mięso mąką.
Notka redakcyjna:
Z czym podawać eintopf?
Tak dużą dowolność, jaką mamy w doborze warzyw na eintopf, mamy także w komponowaniu dodatków skrobiowych, takich jak chleb, ryż czy kasza. Zupa gulaszowa, gulasz czy potrawka to dania, które zazwyczaj nie potrzebują uzupełnienia, zwłaszcza że zawierają już ziemniaki. Niemniej jednak śląski ajntopf można podać z dodatkami takimi jak:
- pieczywo – najlepiej swojskie, białe, na zakwasie, ale sprawdzi się też bagietka lub pumpernikiel,
- kasza – gryczana prażona lub biała, jęczmienna, jaglana lub kasza pęczak,
- ryż – najlepiej sprawdzi się, jeśli do naszego dania jednogarnkowego dodamy warzywa kojarzące się z kuchnią orientalną, np. groszek cukrowy,
- komosa ryżowa – bezglutenowy składnik z kategorii superfood,
- kluski kładzione (inaczej lane kluski) – powstają przez wlewanie surowego ciasta do gotującej się zupy. Podobnie jak sam eintopf szykuje się je z prostych i tanich składników, które każdy ma w swojej kuchni.
- makaron – danie jednogarnkowe z takim dodatkiem możemy także posypać parmezanem. W ten sposób powstanie eintopf à la zupa minestrone.
Śląski ajntopf i inne słynne dania jednogarnkowe
Enitopf przywędrował do nas z Niemiec. Bardzo podobną potrawą jednogarnkową jest słoweński ričet, czyli gęsta zupa lub gulasz na bazie kaszy pęczak, z dodatkiem wędzonej lub suszonej wieprzowiny. Z mocno zakorzenionej tradycji wykorzystywania tanich i łatwo dostępnych składników wyrastają także takie słynne dania jak irish stew lub gulasz węgierski. Niegdyś miał być to treściwy i rozgrzewający posiłek przed ciężką pracą fizyczną w trudnych warunkach. Dziś jemy eintopf jako tzw. przegląd lodówki lub comfort food, czyli jedzenie na pocieszenie, zwłaszcza w ponure, zimowe dni.