ciasteczko do kawy
Składniki:
Ciasto ptysiowe:
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżki proszku do pieczenia
3 jajka
Bita śmietana:
500 ml śmietany 36 %
2 śmietan fixy
ok. 3- 4 łyżki cukru pudru
cukier puder
Kroki przygotowania:
Margarynę i wodę przełożyć do garnka. Gotować
aż margaryna się rozpuści. Zmniejszyć ogień i dodać mąkę. Energicznie mieszać aby powstało ciasto ptysiowe odchodzące od ścianek garnka.
Odstawić do przestygnięcia. Do masy ptysiowej dodawać po jednym jajku
na koniec dodać proszek do pieczenia i wszystko razem wymieszać. Na natłuszczoną blachę wyciskać przez rękaw cukierniczy ciasto na kształt podłużnych eklerek. Piec ciastka ok 30 minut w temp. 180 stopni.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i zostawić na jakieś 10 minut eklerki w środku.
Po tym czasie eklerki wyjąć i nożyczkami przeciąć na pół. Zostawić do wystudzenia.
Bita śmietana: Schłodzoną śmietanę ubić dodając cukier puder wymieszany ze śmietan- fixem.
Eklerki przełożyć bitą śmietaną i obsypać cukrem pudrem.
Porady:
Zobacz też: ciasto ptysiowe - przepis bez tajemnic


