Eklery kawowe z polewą pomarańczową
Ciastka wypełnione wyrazistym kremem czekoladowo-kawowym, wykończone aromatyczną polewą cytrusową.
Składniki:
6 łyżek masła
szczypta soli
15 dag mąki
4 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
NADZIENIE:
po 10 dag gorzkiej i pełnomlecznej czekolady
300 ml kremówki
10 dag masła
1 i 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
POLEWA:
20 dag cukru pudru
3 łyżki soku pomarańczowego
po szczypcie cukru waniliowego i cynamonu
tłuszcz i mąka do blachy
Kroki przygotowania:
Szklankę wody zagotowujemy z masłem oraz solą. wsypujemy mąkę i gotujemy na małym ogniu tak długo
aż ciasto zacznie odchodzić od dna. Przekładamy je wówczas do miski i zagniatamy mikserem
dodając po jednym jajku oraz proszek do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220°C. Blachę natłuszczamy i oprószamy mąką. Rękaw cukierniczy z końcówką w formie gwiazdy napełniamy ciastem i wyciskamy na blachę w postaci pasków o dł. 10 cm. Pieczemy 30 min. Zdejmujemy z blachy.
Na nadzienie: czekoladę topimy w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki
masła i kawy. Schładzamy 3 godz. w lodówce
następnie ubijamy na piankę
nakładamy na dolne połówki przeciętych eklerek i przykrywamy górnymi.
Na polewę: cukier puder mieszamy z sokiem pomarańczowym
cu-krem waniliowym i cynamonem. Polewą smarujemy eklery.


