Reklama

Enchilada to danie z meksykańską nutą, które będzie ciekawą odmianą w tygodniowym jadłospisie. Kolorowe fasolki w tym daniu czynią je ucztą dla zmysłów. Jest pożywne i niezwykle aromatyczne, dzięki mieszance przypraw. Enchilada zapiekana z sosem pomidorowym i serem cheddar przypomina nieco meksykańską wersję lazanii. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego dania, koniecznie musicie to zmienić, z pewnością będziecie do niego wracać.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal609
  • tłuszcz22g
  • węglowodany76g
  • błonnik14g
  • białko19g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie warzyw: cebulę obieramy i siekamy. Paprykę myjemy, usuwamy z niej gniazda nasienne i kroimy ukroimy w drobne kawałki (w kostkę lub niewielkie paski).

  • krok 2

    Przygotowanie farszu: na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy lub rzepakowy, dodajemy cebulę i paprykę, smażymy do miękkości, co zajmie około 10 minut. Dodajemy puszkę fasoli (400 g), przyprawy, pomidory krojone z puszki (400 g) i kolendrę (odrobinę należy odłożyć na później, przyda się do podania).

  • krok 3

    Tortille: podgrzewamy je w kuchence mikrofalowej przez 30 minut.

  • krok 4

    Układanie warstw: ćwierć usmażonej mieszanki paprykowo-cebulowej układamy na dnie naczynia żaroodpornego lub patelni. Na wierzch dodajemy trochę kwaśnej śmietany i układamy ciepłą tortillę, a następnie układamy 3 takie same warstwy, rozprowadzając na wierzchu ostatniej kwaśną śmietanę. Posypujemy serem i grillujemy przez 5 minut lub do uzyskania złotego koloru. Przed podaniem posypujemy enchiladę pozostałą kolendrą.

Porady:

  • Do przygotowania enchilady idealna będzie kolorowa fasola z puszki. Jeśli jednak nie mamy dostępu do takiej, możemy samodzielnie przygotować mieszankę np. z fasoli białej, czerwonej i ciecierzycy.
  • Przyprawiając enchiladę, najwygodniej będzie użyć gotowej przyprawy fajita lub przyprawy do kuchni meksykańskiej. Alternatywą jest samodzielne sporządzenie mieszanki przypraw z suszonej cebuli, czosnku, gorczycy, papryki i pieprzu. Opcjonalnie możemy dodać oregano, kmin rzymski lub chilli, w zależności od tego, jak ostre dania lubimy.
  • Najlepsze do enchilady będą tortille kukurydziane.
  • Odchodząc od wegetariańskiej wersji dania, możemy wzbogacić je mięsem, wspaniale smakuje np. enchilada z kurczakiem.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama