
Enchilada (wegetariańska)
- olej: 15 ml
- papryka: 2 szt.
- czerwona cebula: 1 szt.
- biała fasola: 1 puszka
- cebula granulowana: 1 szczypta
- pomidory w puszce: 1 puszka
- kolendra: 1 pęczek
- tortilla: 4 szt.
- śmietana 12%: 100 g
- cheddar: 30 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal609
- tłuszcz22g
- węglowodany76g
- błonnik14g
- białko19g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie warzyw: cebulę obieramy i siekamy. Paprykę myjemy, usuwamy z niej gniazda nasienne i kroimy ukroimy w drobne kawałki (w kostkę lub niewielkie paski).
krok 2
Przygotowanie farszu: na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy lub rzepakowy, dodajemy cebulę i paprykę, smażymy do miękkości, co zajmie około 10 minut. Dodajemy puszkę fasoli (400 g), przyprawy, pomidory krojone z puszki (400 g) i kolendrę (odrobinę należy odłożyć na później, przyda się do podania).
krok 3
Tortille: podgrzewamy je w kuchence mikrofalowej przez 30 minut.
krok 4
Układanie warstw: ćwierć usmażonej mieszanki paprykowo-cebulowej układamy na dnie naczynia żaroodpornego lub patelni. Na wierzch dodajemy trochę kwaśnej śmietany i układamy ciepłą tortillę, a następnie układamy 3 takie same warstwy, rozprowadzając na wierzchu ostatniej kwaśną śmietanę. Posypujemy serem i grillujemy przez 5 minut lub do uzyskania złotego koloru. Przed podaniem posypujemy enchiladę pozostałą kolendrą.

