Porady:
- Aby zachować czystość w kuchni, przed rozbiciem mięsa, włóżmy je do foliowych woreczków.
- Eskalopki to cienkie plasterki mięsa, w związku z czym kroimy indyka w plasterki o grubości maksymalnie 1 cm. W takiej formie szybko się zarumienią i obiad będzie gotowy w niecałe 30 min.
- W wersji bezglutenowej, sos do eskalopek można zagęścić mąką ziemniaczaną.
- Świeże zioła można dodać także bezpośrednio do sosu na ok. 5 min przed końcem duszenia.
Notka redakcyjna:
Eskalopki z indyka w kremowym sosie
Na bazie bulionu i śmietany można zrobić wiele różnych sosów, które będą doskonale pasować do eskalopek z indyka:
- sos musztardowy – z patelni zdejmujemy podsmażone eskalopki i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Smażymy kilka minut do zeszklenia, dodajemy bulion, śmietanę i 20 g musztardy, np. sarepskiej. Całość mieszamy, z powrotem przekładamy indyka na patelnię i dusimy przez ok. 20 min,
- sos koperkowy – do sosu śmietanowego dodajemy posiekany drobno koperek,
- sos pieczarkowy – tak, jak w przypadku sosu musztardowego, z patelni zdejmujemy zarumienione kawałki indyka. Smażymy drobno pokrojoną cebulę i pieczarki w plasterkach. Następnie dodajemy bulion, śmietanę i eskalopki,
- sos grzybowy – możemy go przygotować na bazie świeżych grzybów (w sezonie), suszonych lub grzybów w proszku.
Pieczone eskalopki z indyka
Wstępnie przesmażone eskalopki z indyka można przełożyć do brytfanny i zapiec w piekarniku. Dodając warzywa, takie jak brokuł, ziemniaki czy marchewka, można w ten sposób szybko przygotować cały obiad.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i w zależności od dodatków, pieczemy przez 20–30 min. Do potrawy z piekarnika można podać ryż ugotowany na sypko, ziemniaki lub pieczywo. Kremowy sos świetnie smakuje z chrupiącą, francuską bagietką.
Jak wybrać dobre mięso z indyka na eskalopki?
Mięso z indyka jest zdrowsze od kurczaka, ponieważ nie zawiera antybiotyków. Indyki są wrażliwe na ich obecność w układzie pokarmowym, dlatego tym zwierzętom po prostu się ich nie podaje. W związku z tym hodowla indyków wymaga większej uwagi, lepszych warunków i karmy. W efekcie tego mięso z indyka zawiera więcej składników odżywczych i witamin. Ma dużą zawartość pełnowartościowego białka i mało tłuszczu.
Kupując mięso na eskalopki z indyka, należy zwrócić uwagę na strukturę i kolor:
- brak przebarwień,
- brak spękań,
- jasny kolor tłuszczu
- i neutralny zapach.
To oznaki tego, że indyk jest świeży. Jeśli kupujemy mięso w zamkniętym pojemniku, zwróćmy uwagę na to, czy folia jest szczelna i czy w środku nie ma płynu. Jeśli jest, poszukajmy innej porcji – świeże mięso z indyka powinno być praktycznie suche.