
Ciasto espresso
- jajka: 5 szt.
- sól: 2 g
- cukier: 150 g
- masło: 100 g
- mąka pszenna: 200 g
- proszek do pieczenia: 10 g
- żelatyna: 10 g
- kawa rozpuszczalna: 12 g
- śmietana 30%: 400 ml
- mascarpone: 220 g
- cukier puder: 150 g
- cukier waniliowy: 10 g
- kawa rozpuszczalna: 100 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Składniki na biszkopt: sięgamy po jajka i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, dodajemy 50 g cukru i dalej ubijamy przez ok. 2–3 min. W rondelku roztapiamy masło i odstawiamy do ostygnięcia. Do osobnej miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia.
krok 2
Masa na biszkopt: żółtka mieszamy z cukrem (100 g) i przekładamy je do ubitych białek. Dodajemy także mąkę z proszkiem do pieczenia, a na koniec roztopione i przestudzone masło. Masę na biszkopt ostrożnie mieszamy łyżką.
krok 3
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Prostokątną blachę (keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę.
krok 4
Pieczenie: ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15 min. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe w środku. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
krok 5
Kawa: w gorącej wodzie (70 ml) rozpuszczamy żelatynę i kawę rozpuszczalną (10 g), odstawiamy do przestudzenia.
krok 6
Krem: ubijamy 200 g śmietanki, a gdy jest już gęsta, dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone, 100 g cukru pudru i cukier waniliowy. Dodajemy przestudzoną kawę z żelatyną. Cały czas ubijamy składniki przy pomocy miksera. Gotowy krem wstawiamy do lodówki na ok. 30 min.
krok 7
Nasączanie biszkoptu ponczem: upieczone i przestudzone ciasto wyjmujemy z blachy i kroimy na trzy równe części. Zaparzamy 100 ml kawy i nasączamy nią blaty.
krok 8
Przekładanie ciasta: nasączone blaty przekładamy kremem kawowym.
krok 9
Krem na wierzch: ubijamy pozostałą śmietankę z 50 g cukru pudru i odrobiną kawy rozpuszczalnej (2 g). Krem o jaśniejszym kolorze nakładamy na wierzch ciasta i pokrywamy nim boki. Ciasto espresso wstawiamy do lodówki na min. 2 godz. (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu chłodzenia).

