Porady:
- Cześć truskawek możemy zmiksować na mus, który dodamy jako kolejną warstwę.
- Eton mess podajemy od razu. W tym przypadku nie sprawdzi się przygotowanie na później i przechowywanie w lodówce. Bezy szybko miękną od wilgotnych truskawek i bitej śmietany, więc już po chwili przestają być chrupkie.
- Jeśli przygotowujemy deser dla większej liczby osób, możemy wcześniej wymieszać owoce z bitą śmietaną, a tuż przed podaniem – dodać pokruszone bezy.
- Zamiast cukru pudru, możemy użyć drobnego cukru zmieszanego z kilkoma ziarenkami z laski wanilii.
- Możemy także całkowicie zrezygnować z cukru, a dla osłody dodać syrop klonowy lub grenadinę.
- Świetnym pomysłem na upalny dzień jest przygotowanie Eton mess z lodami waniliowymi zamiast bitej śmietany.
Notka redakcyjna:
Eton mess – co oznacza nazwa popularnego deseru?
W dosłownym tłumaczeniu jest to „bałagan w Eton”. Przyjęło się, że ten angielski deser pochodzi z Eton College. Do dziś jest tam podawany co roku 4 czerwca podczas meczu w krykieta, który rozgrywają przeciwko sobie drużyny z Eton i Harrow.
Historia deseru sięga 1893 r. W kronikach napisanych przez historyka Arthura Beavana możemy wyczytać, że został on podany na uroczystości weselnej księcia Jerzego z księżniczką Marią Teck. W weselu wzięła udział królowa Wiktoria.
W podobny sposób przygotowuje się Lancing mess. Jest to deser z bananami zamiast truskawek, znany z koledżu Lancing w Sussex.
Eton mess z owocami sezonowymi
Prosty angielski deser z bezami i bitą śmietaną możemy przygotować także z innymi owocami:
- malinami,
- nasionami granatu,
- wiśniami lub czereśniami,
- owocami leśnymi – jagodami, borówkami, jeżynami,
- brzoskwiniami lub morelami.
W sezonie na rabarbar – możemy zrobićć wariację na temat Eton mess z tymi słodko–kwaśnymi łodyżkami. Należy je wcześniej pokroić na kawałki, posypać cukrem i zapiec w piekarniku. Przestudzone – mieszamy z bitą śmietaną i bezami.
Wegański Eton mess
W przepisie na deser wegański, używamy składników pochodzenia roślinnego:
- wegańskie bezy przygotowujemy z aquafaby, czyli wody po ciecierzycy,
- zamiast klasycznej kremówki, ubijamy śmietankę z mleka kokosowego.
Aby oddzielić śmietanę z mleka kokosowego, wystarczy włożyć puszkę do lodówki. Jeśli ma dużą zawartość ekstraktu (powyżej 70%), po 1–2 godz. samo się rozwarstwi. Gęstą śmietankę zdejmujemy z powierzchni łyżką i ubijamy z cukrem przez ok. 3 min.