
Fajitas z kurczakiem
- pierś z kurczaka: 2 szt.
- cebula: 1 szt.
- czerwona papryka: 1 szt.
- papryka chili: 1 szt.
- papryka wędzona: 15 g
- kolendra: 15 g
- kminek: 1 szczypta
- czosnek: 2 ząbki
- limonka: 1 szt.
- tabasco: 4 krople
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal723
- tłuszcz26g
- węglowodany77g
- błonnik11g
- białko39g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: rozgrzewamy go piekarnik do temperatury 200°C. Zawijamy 6 średnich tortilli w folię aluminiową. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Cebulę czerwoną obieramy, kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paski. Rozgniatamy 2 ząbki czosnku.
krok 2
Mieszanka przypraw: w misce mieszamy 1 czubatą łyżkę wędzonej papryki, 1 łyżkę mielonej kolendry, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy z oliwek, sok z 1 limonki i 4-5 kropli tabasco, odrobinę soli i pieprzu.
krok 3
Marynowanie: do mieszanki przypraw dodajemy pierś z kurczaka, 1 cebulę, 1 pokrojoną czerwoną papryką i papryczkę chilli, jeśli używamy. Marynujemy przez co najmniej godzinę.
krok 4
Grillowanie mięsa: podgrzewamy patelnię grillową i przekładamy na nią mięso z kurczaka wraz z marynatą. Podgrzewamy składniki na patelni mieszając, cały czas. Przydatne będą szczypce do odwracania kawałków mięsa, które finalnie powinny być zarumienione.
krok 5
Sprawdzanie wysmażenia: żeby sprawdzić, czy kurczak jest już gotowy, należy największy kawałek rozerwać na pół. Jeśli zauważymy wewnątrz surowe mięso, należy wydłużyć czas podsmażania.
krok 6
Podawanie: fajitas z kurczakiem podajemy z podgrzaną tortillą oraz mieszanką sałat oraz świeżą salsą.

