
Fajitas z polędwiczką z indyka
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- filet z indyka: 1 szt.
- sos sojowy: 1 łyżka stołowa
- sok z cytryny: 1 łyżka stołowa
- kumin (kmin rzymski): 1 szczypta
- papryka w proszku: 1 szczypta
- czosnek mielony: 1 szczypta
- miód: 1 łyżka stołowa
- olej: 2 łyżki stołowe
- mrożona mieszanka warzyw: 1 szt.
- kwaśna śmietana: 4 łyżki stołowe
- kolendra: 4 łyżki stołowe
- tortilla: 4 szt.
- czerwona cebula: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Paski polędwiczki skrapiamy sosem sojowym, sokiem z cytryny, oprószamy kuminem, papryką i czosnkiem, mieszamy, odstawiamy na kwadrans. Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy zamrożoną mieszankę meksykańską i smażymy ok. 10 min.
krok 2
Osobno na oleju smażymy indycze paski – najwyżej 5 min. Polewamy miodem i mieszamy, aby troszkę się skarmelizowały, łączymy z warzywami. Śmietanę mieszamy z posiekaną kolendrą oraz sokiem z cytryny do smaku. Gotowe tortille opiekamy przez minutę na suchej patelni, smarujemy sosem śmietanowym, nakładamy warzywa z indykiem, posypujemy posiekaną czerwoną cebulą i zawijamy.

