Reklama

Pięknie wyglądają i wspaniale smakują!

Składniki:

- 500 g mąki
- ok.3 dkg drożdży
- 70 g cukru
- 260 g mleka
- 1 jajko
- 50 g masła
- 1 łyżeczka soli (dałam trochę mniej)
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania
- nadzienie ( gęsty dżem , masa serowa , co kto lubi - u mnie budyń waniliowy)

Kroki przygotowania:

Mąkę i cukier wsypać do miski , na środku zrobić dołek , wlać ciepłe mleko i wsypać drożdże. Odstawić na kilka minut , aż drożdże zaczną "bąbelkować". Następnie dodać pozostałe składniki (oprócz masła) i dobrze wyrobić. Kiedy ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia , wlać rozpuszczone (ostudzone) masło i znowu dobrze wyrobić. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia .
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę , odgazować , złożyć 3-4 razy . Następnie podzielić na niezbyt duże kulki. Każdą kulkę rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 10x14 cm.
Przygotować nadzienie-dżem, masę serową lub budyń-jak kto lubi.
W górnej części położyć 1 łyżkę nadzienia (lekko rozsmarowując na boki)zlepić , a dolną ponacinać w "grzebień" i zawinąc na zlepioną część.
Posmarować roztrzepanym jajkiem, piec w piekarniku 200 stopni ok. 20 minut.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama