Porady:
- Przygotowania farinaty najlepiej zacząć z wyprzedzeniem, gdyż ciasto z mąki z ciecierzycy musi odstać około 2 godzin przed pieczeniem. To niezwykle ważny krok, którego nie należy pomijać, bo dzięki temu ciasto nabiera odpowiedniej konsystencji i idealnie się potem piecze.
- Ciasto na farinatę ma dosyć rzadką konsystencję, dlatego nie należy go piec w blaszce z wyjmowanym dnem, bo masa po prostu nam wycieknie. Najlepiej wybrać klasyczną metalową prostokątną formę lub ceramiczne naczynie do zapiekania.
- Do tego przepisu pasują zarówno zielone, jak i białe szparagi. Ważne, aby były świeże i chrupiące, gdyż przejrzałe i zwiotczałe łodygi mogą zepsuć smak całego dania. Poza sezonem na szparagi można użyć do tego przepisu szparagów w zalewie ze słoika.
- Farinata ze szparagami świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można pokroić ją na mniejsze kawałki i zabrać ze sobą do lunchboxa na wynos.
Notka redakcyjna:
Farinata - przepis na szybką i zdrową przekąskę
Niektórzy nazywają ją wegańskim omletem, a inni bezglutenową pizzą, tymczasem farinata to prosty i szybki placek z mąki z ciecierzycy. Spotkamy go zarówno w kuchni włoskiej, jak i francuskiej, gdzie nazywany jest Socca. To danie pokochali już smakosze na całym świecie, bo przygotowuje się je dosłownie w 10 minut i tylko z 3 składników. Klasyczna farinata jest bardzo minimalistyczna i wystarczy do niej tylko mąka z ciecierzycy, woda i olej. Tę bazową wersję można jednak urozmaicać na przeróżne sposoby, dobierając dodatki według własnych upodobań.
Farinata ze szparagami - przyprawy i dodatki
Jakie przyprawy i dodatki będą pasowały do farinaty ze szparagami? Podstawowy zestaw to oczywiście gruboziarnista sól i świeżo mielony pieprz. Oprócz tego masę z ciecierzycy warto wzbogacić papryką w proszku (zarówno słodką, ostrą, jak i wędzoną), czosnkiem granulowanym oraz suszoną cebulką. Warto dorzucić też ulubione świeże lub suszone zioła. Najlepiej pasować będą tutaj tymianek, rozmaryn, oregano i bazylia. Gałązka świeżych ziół, zapieczona na farinacie, nie tylko doda mnóstwo smaku i aromatu, ale dodatkowo pięknie ozdobi nasz placek. Przed upieczeniem, placek warto też posypać po czarnuszką, sezamem lub ziarenkami kminku.
Świetnym dodatkiem do chrupiącego placka, będzie też rozpuszczony wegański ser. Jeśli nie macie pod ręką roślinnego sera, doskonałym jego zamiennikiem będzie też własnoręcznie przygotowany ser z ziemniaka lub po prostu garść płatków drożdżowych.
Taki omlet z mąki z ciecierzycy doskonale będzie smakował podany z sosem lub dipem. Może być to roślinne pesto (bazyliowe, z jarmużu czy natki pietruszki), hummus, ajwar, pasta tahini lub wegański majonez. Świetnie sprawdzi się tu też wegański sos czosnkowy, koperkowy czy tatarski. Wszystkie roślinne odpowiedniki ulubionych sosów przygotujemy na bazie jogurtu sojowego lub kokosowego albo zmiksowanego z wodą tofu. Dobrym dodatkiem do farinaty będzie też wegański twarożek z migdałów albo z orzechów nerkowca.
Inne przepisy na farinatę
Farinata ze szparagami to genialny przepis, ale warto przetestować też inne warianty smakowe. Ten placek można przygotować z niemal wszystkimi warzywami i z pewnością będzie smakowała doskonale. Najlepiej jednak sprawdzi się tutaj szpinak, karczochy czy bakłażan. Kolejnym pysznym dodatkiem, który doskonale uzupełni ten przepis, będą oliwki, suszone pomidory lub kapary. Najpopularniejsze przepisy, które z pewnością posmakują fanom tego ciecierzycowego placka, to farinata z pieczarkami i farinata z cukinią.