
Fasola duszona z dynią, papryką i morelami
- feta: 50 g
- morele: 350 g
- olej słonecznikowy: 75 ml
- bulion warzywny: 250 ml
- cebula: 2 szt.
- papryka w proszku: 3 g
- czerwona papryka: 2 szt.
- dynia: 500 g
- biała fasola: 300 g
- czosnek: 2 ząbki
- ocet winny: 30 ml
- sól: 6 g
- pieprz czarny: 2 g
- cynamon: 2 g
- cukier: 4 g
- rozmaryn: 1 gałązka
- pomidory w puszce: 500 g
- pomidor: 3 szt.
- oliwa z oliwek: 60 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Cebula: podsmażamy ją do zeszklenia w garnku z grubym dnem na rozgrzanym oleju. Wrzucamy też lekko zgniecione igiełki rozmarynu.
krok 2
Dynia i papryka: kroimy je w podobnej wielkości kawałki (ok. 1 cm), dokładamy do garnka. Oprószamy cukrem i obsmażamy, aby nie zmieniły koloru, a stały się tylko lekko szkliste.
krok 3
Pozostałe składniki: dorzucamy ugotowaną fasolę i morele pokrojone w duże kawałki. Blendujemy pomidory pelati z czosnkiem, Wlewamy je do garnka.
krok 4
Gotowanie: doprawiamy fasolę cynamonem, suszoną papryką, solą i pieprzem. Dusimy przez 30 min, dolewając – jeśli zajdzie potrzeba – szklankę wywaru warzywnego lub wody. Tuż przed końcem dodajemy obrane i pokrojone w niedużą kostkę pomidory. Wlewamy ocet i oliwę. Mieszamy i zakręcamy gaz.
krok 5
Podanie: serwujemy fasolę z dodatkami na gorąco, z kromką chleba. Posypujemy kruszoną fetą.
Przepis Agaty Wojdy pochodzi z "Mojego Gotowania" nr 10/2016

