
Fasola z wątróbką i podgrzybkami
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- podgrzybki: 200 g
- masło: 30 g
- olej: 15 ml
- biała fasola: 150 g
- cebula: 100 g
- natka pietruszki: 2 łyżki stołowe
- wątróbka drobiowa: 300 g
- ocet balsamiczny: 30 ml
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
- cukier: 3 g
- czosnek: 3 ząbki
- białe wino: 50 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Fasola perłowa: namaczamy ją na całą noc. Odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, solimy, gotujemy do miękkości. Odcedzamy, lekko studzimy.
krok 2
Wątróbki: czyścimy z żył. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżkę masła, wkładamy cebulę, po minucie – wątróbkę. Podsmażamy razem ok. 3 min, na złoty kolor, wyjmujemy.
krok 3
Grzyby: oczyszczamy i kroimy w paski. Obsmażamy ok. 2 min z czosnkiem.
krok 4
Duszenie: do grzybów dokładamy ugotowaną fasolkę, resztę masła i wątróbki. Zalewamy octem i białym winem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Przykrywamy i dusimy maksymalnie 3 min. Przed podaniem mieszamy z natką pietruszki. Jemy z chlebem.

