
Fasolka po bretońsku
- biała fasola: 500 g
- woda: 1 l
- sól: 8 g
- cebula: 1 szt.
- boczek wędzony: 300 g
- kiełbasa: 400 g
- pomidory w puszce: 800 g
- cząber: 5 g
- majeranek: 1 szczypta
- pieprz czarny: 3 g
- liść laurowy: 4 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Moczenie fasoli: wsypujemy ją do dużego garnka i zalewamy zimną wodą tak, aby powierzchnia wody była ok. 10 cm nad nasionami. Garnek przykrywamy pokrywką i zostawiamy na noc do namoczenia na ok. 10 godzin (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu moczenia fasoli).
krok 2
Gotowanie fasoli: po namoczeniu odcedzamy fasolę na durszlaku i płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie przekładamy ją do garnka, zalewamy 1 l wody i wstawiamy do zagotowania. Gotujemy przez ok. 90 min, do czasu, aż będzie miękka. Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę soli (5 g)
krok 3
Smażenie dodatków: cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Boczek kroimy w kostkę, a kiełbasę w plastry. Wrzucamy na patelnię boczek i smażymy, aż się zarumieni. Następnie dodajemy kiełbasę i podsmażamy razem z boczkiem. Zdejmujemy mięso z patelni i na tym samym tłuszczu smażymy cebulę przez ok. 5 min., po czym dodajemy boczek i kiełbasę. Smażymy kolejne 5 min.

iStock krok 4
Sos pomidorowy: smażone na patelni dodatki zalewamy pomidorami z puszki. Całość mieszamy i podgrzewamy przez ok. 5 min.

stockfood krok 5
Fasolka po bretońsku: do sosu przekładamy fasolę wraz z wodą, w której się gotowała. Doprawiamy ją cząbrem, majerankiem, szczyptą soli i pieprzu. Wrzucamy liście laurowe, przykrywamy pokrywką i dusimy przez 10 minut.
krok 6
Podawanie: fasolka po bretońsku najlepiej smakuje ze świeżym chrupiącym pieczywem.

