Porady:
- W słoikach możemy przygotować nie tylko żółtą, ale także zieloną fasolkę szparagową.
- Z proporcji podanych w przepisie uzyskamy 6 słoików z fasolką o pojemności 450 ml.
- Przed przystąpieniem do pracy należy dokładnie umyć i wyparzyć słoiki razem z nakrętkami. Warto też sprawdzić, czy nakrętki są szczelne – muszą idealnie pasować do słoików i nie mogą być wyszczerbione.
- Proces podwójnej pasteryzacji jest potrzebny w przypadku wekowania przetworów bez dodatku octu. W ten sposób mamy pewność, że w słoiki nie będzie szkodliwych bakterii i innych drobnoustrojów.
- Słoiki możemy pasteryzować także w piekarniku lub w zmywarce. Więcej na ten temat – w naszym poradniku o alternatywnych metodach wekowania słoików na zimę.
- Gotowe przetwory przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Notka redakcyjna:
Fasolka szparagowa w słoiku – co warto dodać?
Jeśli zależy nam na tym, żeby fasolka szparagowa ze słoika miała naturalny smak, nie dodajemy żadnych ziół i przypraw (poza cukrem i solą, które są niezbędne do konserwacji warzyw). Osoby, które chciałyby jednak delikatnie podkręcić smak strączków, mogą skorzystać z poniższych propozycji:
- koperek – dla dodania przyjemnego aromatu,
- liście chrzanu – dla wzmocnienia smaku,
- kilka ziarenek pieprzu – żeby dodać ostrości,
- ziarna gorczycy – dla wzbogacenia smaku,
- ząbek czosnku – żeby zwiększyć wyrazistość,
- paprykę chili lub słodką paprykę w proszku – dla większej pikanterii lub jako dodatkowy aromat.
Inne pomysły na fasolkę szparagową w słoikach
Zgodnie z naszym przygotujemy fasolkę szparagową w słoiku bez octu, dzięki czemu będzie miała smak bardzo zbliżony do naturalnych ugotowanych strączków. Ale to nie jedyny sposób na pyszne przetwory z fasolki:
- marynowana fasolka – ugotowane strączki z dodatkiem czerwonej papryki, czosnku i kopru zalewamy zalewą z kwaskiem cytrynowym lub octem,
- kiszona fasolka szparagowa – zakręcone słoiki z fasolką w słonej zalewie możemy pozostawić w temperaturze pokojowej na kilka dni, żeby poddać je procesowi fermentacji. Po 5 dniach warto przełożyć je w chłodne miejsce. Kiszonek nie trzeba pasteryzować,
- fasolka szparagowa w sosie pomidorowym – w słoikach możemy zamknąć także gotowane dania z fasolki, np. w sosie pomidorowym. W ten sposób mamy pyszny gotowy dodatek do makaronu lub ryżu. Aby słoiki z sosem przetrwały zimę, należy poddać te procesowi tyndalizacji (trzykrotna pasteryzacja).
Co można zrobić z fasolki szparagowej na zimę?
Fasolka szparagowa ze słoika świetnie się sprawdza w wielu różnych potrawach. Poniżej kilka sprawdzonych pomysłów:
To tylko wybrane propozycje na dania z fasolką szparagową, którą można wykorzystać na wiele innych sposobów – jako dodatek do zup, sosów, zapiekanek lub imprezowych przekąsek.