Reklama

Nie masz pomysłu na rodzinny obiad? Ten posmakuje wszystkim - wypróbuj faszerowaną roladę z indyka.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Filet: rozcinamy tak, by powstał jak największy i równej grubości płat mięsa. Rozbijamy go tłuczkiem, oprószamy pieprzem i skrapiamy oliwą.

  • krok 2

    Szpinak: wrzucamy na rozgrzane masło z posiekanymi ząbkami czosnku. Gdy puści wodę, podkręcamy ogień i ją odparowujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostudzenia.

  • krok 3

    Rolada: na płacie folii spożywczej układamy plastry szynki tak, aby na siebie zachodziły i tworzyły prostokąt wielkości płata indyka. Na to kładziemy mięso. Na 3/4 szerokości wykładamy szpinak, następnie rozkruszamy niebieski ser pleśniowy, płatki migdałowe i osączone z zalewy pomidory w całości. Roladę ściśle zwijamy tak, aby szczelnie pokrywały ją plastry szynki.

  • krok 4

    Pieczenie: na dno naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę oleju z zalewy pomidorów. Wkładamy roladę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C. Po 30 min zmniejszamy temp. do 170°C. Przykrywamy naczynie i pieczemy jeszcze 40 min do 1 godz. Pieczeń podajemy pokrojoną w plastry.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama