
Faszerowana rolada z indyka
- filet z indyka: 800 g
- szynka: 10 plasterków
- czosnek: 2 ząbki
- płatki migdałowe: 30 g
- masło: 15 g
- gorgonzola: 120 g
- oliwa z oliwek: 20 ml
- szpinak: 100 g
- suszone pomidory: 8 szt.
- sól: 6 g
- pieprz czarny: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Filet: rozcinamy tak, by powstał jak największy i równej grubości płat mięsa. Rozbijamy go tłuczkiem, oprószamy pieprzem i skrapiamy oliwą.
krok 2
Szpinak: wrzucamy na rozgrzane masło z posiekanymi ząbkami czosnku. Gdy puści wodę, podkręcamy ogień i ją odparowujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostudzenia.
krok 3
Rolada: na płacie folii spożywczej układamy plastry szynki tak, aby na siebie zachodziły i tworzyły prostokąt wielkości płata indyka. Na to kładziemy mięso. Na 3/4 szerokości wykładamy szpinak, następnie rozkruszamy niebieski ser pleśniowy, płatki migdałowe i osączone z zalewy pomidory w całości. Roladę ściśle zwijamy tak, aby szczelnie pokrywały ją plastry szynki.
krok 4
Pieczenie: na dno naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę oleju z zalewy pomidorów. Wkładamy roladę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C. Po 30 min zmniejszamy temp. do 170°C. Przykrywamy naczynie i pieczemy jeszcze 40 min do 1 godz. Pieczeń podajemy pokrojoną w plastry.

