Reklama

Pięknie wyglądają, pysznie smakują - przepis na faszerowane bakłażany wypełnione mięsem, ryżem i ziołami będzie idealny na rodzinny obiad. Wybierzmy mniejsze okrągłe okazy, które łatwiej będzie podać.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Z bakłażanów ścinamy cienki fragment dolnej części, aby były stabilne. Od góry odcinamy 2 cm kapelusza. Miąższ wydrążamy, zostawiając ścianki grubości 1,5 cm, i odstawiamy.

  • krok 2

    Ryż gotujemy 18 min w osolonym wrzątku, osączamy. Na rozgrzany olej wrzucamy obraną posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą, dodajemy mięso i podsmażamy, aby się zrumieniło.

  • krok 3

    Zdejmujemy z ognia, wrzucamy ugotowany ryż, suszone pomidory pokrojone w kostkę, posiekane zioła. Dodajemy jajko, łyżkę oliwy, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie do połączenia składników.

  • krok 4

    Farszem wypełniamy wydrążone bakłażany, przykrywamy kapeluszami. Układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy wino wymieszane z bulionem, warzywa skrapiamy resztą oliwy i zapiekamy 30–35 min w piekarniku nagrzanym do temp. 170ºC.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2015

Porady:

Zobacz przepis na pastę z bakłażana czyli gruziński kawior

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama