
Faszerowane bakłażany
- bakłażan: 4 szt.
- ryż: 60 g
- sól: 5 g
- olej: 30 ml
- cebula: 2 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- mięso mielone wołowe: 500 g
- suszone pomidory: 6 szt.
- natka pietruszki: 0.5 pęczka
- bazylia: 0.5 pęczka
- oregano: 0.5 pęczka
- jajka: 1 szt.
- oliwa z oliwek: 30 ml
- pieprz czarny: 5 g
- białe wino: 120 ml
- bulion warzywny: 125 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Z bakłażanów ścinamy cienki fragment dolnej części, aby były stabilne. Od góry odcinamy 2 cm kapelusza. Miąższ wydrążamy, zostawiając ścianki grubości 1,5 cm, i odstawiamy.
krok 2
Ryż gotujemy 18 min w osolonym wrzątku, osączamy. Na rozgrzany olej wrzucamy obraną posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą, dodajemy mięso i podsmażamy, aby się zrumieniło.
krok 3
Zdejmujemy z ognia, wrzucamy ugotowany ryż, suszone pomidory pokrojone w kostkę, posiekane zioła. Dodajemy jajko, łyżkę oliwy, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie do połączenia składników.
krok 4
Farszem wypełniamy wydrążone bakłażany, przykrywamy kapeluszami. Układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy wino wymieszane z bulionem, warzywa skrapiamy resztą oliwy i zapiekamy 30–35 min w piekarniku nagrzanym do temp. 170ºC.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2015

