
Faszerowane bakłażany na ostro
- czosnek: 3 ząbki
- orzechy włoskie: 125 g
- sól: 10 g
- bakłażan: 500 g
- szafran: 2 g
- papryka chili: 1 szt.
- ocet winny: 45 ml
- olej: 125 ml
- granat: 125 g
Sposób przygotowania
krok 1
Orzechy mielimy. Czosnek obieramy i rozcieramy z solą. Szafran zalewamy 1/2 szklanki gorącej wody i odstawiamy na 20 min. Papryczkę oczyszczamy z nasion i drobniutko siekamy. Natkę pietruszki drobno siekamy, połowę odkładamy do dekoracji. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce, wlewamy ocet winny, rozprowadzamy niewielką ilością ciepłej wody, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany, przyprawiamy solą i pieprzem. Dwie łyżki masy orzechowej przekładamy do innego naczynia, mieszamy z taką ilością ciepłej wody, aby otrzymać konsystencję rzadkiej śmietany, odstawiamy.
krok 2
Bakłażany po odcięciu końcówek tniemy wzdłuż na plastry grubości 3–5 mm, obsmażamy je z obu stron i osączamy z tłuszczu na ręczniku kuchennym. Każdy plaster bakłażana smarujemy pastą orzechową, zwijamy w rulonik. Podajemy polane sosem orzechowym, posypane posiekaną natką i pestkami granatu.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017

