
Faszerowane bakłażany. Prosty przepis na idealny lunchbox
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- bakłażan: 4 szt.
- słonecznik: 50 g
- rodzynki: 50 g
- makaron orzo: 250 g
- oliwa z oliwek: 2 łyżki stołowe
- seler naciowy: 4 gałązki
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Bakłażany umyj, przekrój wzdłuż na pół i natnij miąższ w krzyż dosyć głęboko, ale tak, by nie naciąć skórki. Posyp warzywa solą i odstaw na 10 minut, by puściły sok. Po tym czasie mocno go wyciśnij, ugniatając połówki bakłażana w dłoni. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wymieszaj 2 łyżki oliwy ze szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem. Powstałą mieszanką natrzyj połówki bakłażanów od strony miąższu. Ułóż bakłażany na blasze przeciętą stroną do góry i piecz około 40 minut, aż miąższ będzie bardzo miękki i lekko przypieczony. Wszystkie składniki farszu wymieszaj, wyłóż na bakłażany po 2-3 łyżeczki tuż przed podaniem lub spakowaniem do pudełka.


