Porady:
- Bakłażan faszerowany mięsem podajemy zazwyczaj solo lub w towarzystwie świeżego pieczywa.
- Parmezan z powodzeniem zastąpimy zwykłym serem żółtym, mozzarellą, a nawet fetą. Niektórzy posypują warzywa blanszowanymi i rozdrobnionymi w malakserze orzechami. Ważne jest, żeby składnik nie zdominował smaku potrawy.
- Do przygotowania dania polecamy wykorzystać domowy przecier pomidorowy. Z łatwością zrobimy go na bazie soczystych pomidorów. Usuwamy z nich skórkę oraz gniazda nasienne. Następnie gotujemy je w garnku przez ok. 15-20 minut. Na końcu przecieramy je przez sito, a gotową passatę doprawiamy solą.
- Przepis możemy dowolnie modyfikować. Oznacza to, że jeśli np. nie przepadamy za czosnkiem, wystarczy po prostu zmniejszyć jego ilość. Warto eksperymentować, żeby uzyskać idealny smak dania.
- Przecier pomidorowy możemy zamienić na koncentrat. W takiej sytuacji dodajemy ok. 1-2 łyżki produktu oraz skracamy czas gotowania farszu.
- Mięso najlepiej zmielić samemu w maszynce. Będzie ono o wiele smaczniejsze niż gotowy produkt z supermarketu.
- Oprócz natki pietruszki, świetnie sprawdzi się tutaj kolendra. Należy jednak mieć na uwadze, że cechuje się ona nieco intensywniejszym aromatem. W związku z tym polecamy dodać ją w mniejszej ilości.
Notka redakcyjna:
Z czym podać bakłażan faszerowany?
Bakłażan faszerowany rewelacyjnie smakuje solo. Jednak jeśli chcemy, możemy również podać go w towarzystwie:
- świeżego pieczywa – to uniwersalny dodatek do wielu potraw. Pieczony bakłażan rewelacyjnie komponuje się z kromką chleba, bułką lub ciabattą,
- sałatki – najlepiej przygotować ją na bazie świeżych warzyw np. pomidora, ogórka, papryki,
- grzanek ziołowych z piekarnika – to świetny sposób na wykorzystanie kilkudniowego chleba. Wystarczy posmarować kromki masłem, posypać przyprawami i upiec,
- sosów – idealnie sprawdzi się tutaj sos czosnkowy, śmietanowy lub ziołowy.
Bakłażan faszerowany mięsem – czym możemy go wzbogacić?
Bakłażan faszerowany mięsem to prosty, smaczny i elegancki pomysł na obiad. Przepis na to danie możemy bez problemu modyfikować. W zależności od indywidualnych upodobań listę składników warto rozszerzyć o:
- ryż – należy go ugotować, a następnie połączyć z farszem. Jego dodatek sprawi, że danie będzie bardziej sycące,
- pieczarki – świetnie wzbogacą smak i aromat potrawy. Pokrojone wrzucamy na patelnię pod koniec smażenia cebuli. Równie dobrze sprawdzą się tutaj inne grzyby np. maślaki, prawdziwki,
- kaszę – polecamy sięgnąć po gryczaną, jaglaną lub kuskus. Produkt ten wspaniale podniesie wartość odżywczą naszego dania. To dobra alternatywa dla ryżu.
- przyprawy – bakłażany z mięsem idealnie komponują się z oregano, bazylią, czarnym pieprzem i ziołami prowansalskimi,
- suszone pomidory – podkręcą nieco smak dania. Wystarczy, że je pokroimy, a następnie dodamy do farszu.
Faszerowany bakłażan – wersja wegetariańska
Farsz do bakłażana nie musi koniecznie składać się z mięsa. W wersji wegetariańskiej dania, składnik ten zamienimy na:
- warzywa – np. cebula, papryka, pomidory, czosnek. Kroimy je w drobną kostkę, smażymy przez chwilę na oliwie, a następnie wypełniamy nimi bakłażany. Całość warto posypać startym serem,
- soczewicę – należy ją ugotować i doprawić. Polecamy wymieszać ją z podsmażoną cebulką lub czosnkiem,
- ryż – najlepiej przygotować go z sosem pomidorowym oraz mozzarellą. Zamiast ryżu równie dobrze sprawdzi się kasza.