Faszerowany filet z piersi indyka
Faszerowany filet z indyka - przepis na obiad, który zasmakuje całej rodzinie. Faszerowany filet z piersi indyka najlepiej podać z ulubionymi dodatkami
Składniki:
1 i 1/2 kg piersi z indyka
10 dag szynki
3 kromki pumpernikla
10 dag startego żółtego sera
cebula
2 ząbki czosnku
jajko
2 łyżki masła
1/2 pęczka natki
szklanka bulionu drobiowego
olej
łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
cząber
Kroki przygotowania:
Mięso umyć. Cienkim nożem zrobić głębokie nacięcie wzdłuż włókien. Natrzeć solą
pieprzem i cząbrem
odstawić na 15 minut.
Szynkę i 2 kromki pumpernikla pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać
posiekać. Łyżkę masła stopić na patelni
wrzucić cebulę
czosnek
szynkę i pumpernikiel
smażyć kilka minut. Podlać łyżką bulionu
wymieszać
ostudzić.
Natkę posiekać. Jajko roztrzepać ze szczyptą soli i pieprzu. Natkę
jajko i starty ser dodać do masy z pumperniklem
wymieszać.
Nadzienie włożyć do kieszonki w mięsie
brzegi spiąć lub zszyć bawełnianą nicią. Pozostałą kromkę pumpernikla pokruszyć
wymieszać z bulionem.
Resztę masła i olej rozgrzać w brytfannie
włożyć mięso
zrumienić z każdej strony
podlać bulionem z pumperniklem. Piec 40 minut w temperaturze 180 C.
Mięso wyjąć
sos z pieczenia przecedzić. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z odrobiną wody i sosu
wlać do sosu
zagotować.
Pieczeń pokroić w plastry
polać sosem.


