Smaczne mięso na Wielkanocny stół i nie tylko
Składniki:
Mięso:
1,2 kg udziec z indyka bez kości
Marynata:
1 szklanka czerwonego wina
3 łyżki oleju
3 liście laurowe
natka pietruszki
5 ziaren kolorowego pieprzu
duża szczypta tymianku
duża szczypta bazylii
3 ząbki czosnku (pokroić w plasterki)
Farsz:
250 g mięsa mielonego wieprzowego
2 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki
1 duże jajko
2 łyżki bułki tartej
1/2 średniej czerwonej papryki (pokroić w kostkę)
sól,pieprz do smaku
Kroki przygotowania:
1.Udziec z indyka rozkroić aby powstał duży płat ,lekko utłuc tłuczkiem do mięsa.
2. Wszystkie składniki marynaty zagotować,ostudzić.
3.Składniki farszu połączyć ze sobą,doprawić solą i pieprzem.
4.Mięso posmarować farszem i zwinąć
5.Mięso obwiązać nicią,włożyć do rękawa do pieczenia,wlać do środka marynatę,zamknąć klipsem i wstawić do lodówki na 3 godziny.
6. Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec około 2 godzin w temp. 180 stopni.
7. Na 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw,wtedy mięso ładnie się przyrumieni.
1 z 1

faszerowany_udziec_z_indyka
Faszerowany udziec z indyka


