
Fattoush – arabska sałatka z chlebkiem pita
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- sałata: 120 g
- pomidor: 350 g
- ogórek: 100 g
- rzodkiewka: 60 g
- cebula: 60 g
- natka pietruszki: 0.5 pęczka
- świeża mięta: 0.5 pęczka
- pita: 2 szt.
- sumak: 3 g
- oliwa z oliwek: 60 ml
- sok z cytryny: 20 ml
- czosnek: 5 g
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 2 g
Sposób przygotowania
krok 1
Warzywa i zioła: myjemy. Pomidory i ogórki koimy w kostkę, rzodkiewkę w plasterki, a cebulę w cienkie piórka. Czosnek przeciskamy przez praskę. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki i miętę siekamy.
krok 2
Chleb pita: kroimy w kawałki na jeden kęs. Podsmażamy na patelni z łyżką oliwy, aż stanie się chrupiąca.
krok 3
Dressing: w oddzielnej miseczce łączymy czosnek, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz.
krok 4
Sałatka fattoush: w dużej salaterce umieszczamy warzywa, zioła i dressing. Mieszamy wszystko delikatnie łyżką. Rozkładamy gotową sałatkę na talerze. Każdą porcję posypujemy chlebkiem pita i sumakiem.

